• Informacje na temat:

    słodkie ciasto na tartę

Przepisy na temat: słodkie ciasto na tartę
  • Tarta z kremem ze słodkich ziemniaków

    Sposób przygotowania 1. Składniki kruchego ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Bataty ugotować do miękkości w łupinkach. Potem odcedzić je, lekko przestudzić, obrać i zmiksować na gładko.  2. Formę do tarty o śr. 24 cm posmarować kostką do pieczenia Kasia i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować. Plackiem wylepić formę. Spód...

  • Dojście do momentu, kiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów :)

  • Słodka tarta truskawkowa z migdałami i szczyptą chilli

    Sprawdź jak w łatwy sposób możesz przygotować truskawkowe ciasto i zaskoczyć nim swoich gości.

  • Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do kawy zamiast soli dodajecie cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie solą. Ciasto z tego przepisu wychodzi idealnie kruche.

  • Coś słodkiego, ze śliwkami...

    Najpyszniejsze owoce sezonu - śliwki - kuszą z każdego owocowego straganu. Można z nich zrobić szybki deser, ni to ciasto, ni to tartę. Naprawdę, bardzo łatwy.

  • Pomysl na wielkanocny deser.

  • Tarta malinowa

    Dla wszystkich łasuchów, którzy lubią łączyć słodkie i cierpkie smaki doskonałym podwieczorkiem, będzie… tarta malinowa z dodatkiem wyjątkowej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London.

  • Wypróbowany przepis na "Słodkie kwadraciki"

  • Tarta z budyniem waniliowym

    ...: 1. Ubij mikserem masło z cukrem pudrem. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż je na blat podsypany mąką. Zagnieć, po czym zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Schłodzone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj. Następnie przełóż na natłuszczoną formę i dociśnij. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchą...

  • Pachnące cynamonem ze świeżymi owocami

Artykuły na temat: słodkie ciasto na tartę
  • Słodkie życie

    ...w płatkach, cukier puder, mąkę i jajko wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 6 foremek (10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Śliwki wypestkować, pokroić(...) 1 minutę, cały czas mieszając. Nałożyć na tartaletki. Tuż przez podaniem posypać brązowym cukrem i karmelizować za pomocą palnika do creme brulée. Ciasto czekoladowo-gruszkowe Składniki: 100

  • Ponieważ jestem fanką wszystkiego co zawiera w sobie duże ilości cukru, lubię niebanalne połączenia smaków i fantazyjne podanie deserów, bardzo ucieszyłam się natrafiając na blog " Cukiernicze kreacje Charlotte ". Być może uwielbienie do słodkości zawdzięczam mojemu dziadkowi, który był cukiernikiem. Pamiętam jak przyjeżdżając do niego na wakacje, święta, ferie czy też inne okazje zawsze czekało coś pysznego. Dlatego z wielkim zapałem i zachwytem przeglądnęłam słodkie przepisy i natrafiłam na...

  • Tarta z oliwkami

    ...i ewentualnie solą. Masę wylej na ciasto. Piecz 20-30 min w temp. 180°C. Rada: Do tarty można podać sos z pieczonej papryki. Trzy przekrojone na pół piecz ok. 30 min w temp. 160°C. Jeszcze gorące włóż do(...) suszonej bazylii oraz słodkiej papryki. Smaż 3-4 minuty. Następnie wlej 150 ml przecieru pomidorowego, duś pod przykryciem 15-20 minut. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 420 kilokalorii...

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...

  • Czekoladowo-sezamowa tarta “Słońce”

    Z nadzieniem z czekolady i tahini, ta wspaniała tarta odznacza się słodkim, orzechowym smakiem pokrytej czekoladą chałwy. Sezam nadaje złożony, nieco gorzki ton, który sprawa, że nie jest ono zbyt słodkie.

  • Jeśli „American dream” odnosiłby się do słodyczy, to za oceanem mogłyby się spełnić wszystkie marzenia. Fot. 123FRMimo negatywnych opinii na temat kuchni amerykańskiej i zarzutów, że jest kaloryczna, tłusta, niezdrowa i mało urozmaicona, nawet osoby będące na diecie czasami maja ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Granice między kuchniami zacierają się i obecnie, wszystkie popularne słodkości niegdyś na Nowym Kontynencie, obecnie cieszą się duża popularnością w krajach na całym świecie. Wiele z...

  • Szwajcarska tarta gruszkowa

    Pyszne ciasto ze słodkimi gruszkami, którym zaskoczysz nawet wybrednych gości.

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • "Alfabet ciast"

    ...proste! Te ciasta każdemu się udadzą i każdemu będą smakowały. Eklerki, tarta gruszkowa albo karmelowo-czekoladowa (posypana solą!), lawendowe ciasto z lukrem, nutellowe brownie, orzechowe ciastka z... bekonem i inne słodkie oraz słodko-wytrawne specjały. Do tego przepyszna oprawa graficzna: wysmakowane fotografie, finezyjne rysunki, urocza kaligrafia. Czyli wszystko, z czego znają i za co...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...