• Informacje na temat:

    śliwkowy przysmak

Przepisy na temat: śliwkowy przysmak
  • Powidła śliwkowe - smakołyk znad Dolnej Wisły

    Śliwkowe powidła znad Dolnej Wisły to rarytas i znak rozpoznawczy miejscowej turystyki. Ten śliwkowy przysmak, który smażą tam nawet dzieci w szkołach, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

  • Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia, podstawową bazą jest ciasto na murzynka.

  • Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku.

  • Sezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych to dodajemy ich więcej. Chutney to doskonały dodatek to...

  • Najprostsze i najłatwiejsze do wykonania ciasto owocowe, polecam :)

  • Propozycja na proste i szybkie przygotowanie zdrowego jogurtu śliwkowego z otrębami żytnimi. Takie domowe wykonanie zapewni nam brak aromatów, zagęstników czy też sztucznych barwników. Jogurt w tym wykonaniu jest także doskonały na trawienie :)

  • przepyszne cisto do kawki:)

  • Ten sos doskonale zastępuje ketchup.

  • pyszne ciasto

  • Wykwintny, lekko słodkawy smak. Znakomity do dań mięsnych.

Artykuły na temat: śliwkowy przysmak
  • Kolacja na dobry sen

    Sęk w tym, że aby brzdąc mógł bez przeszkód bujać w objęciach Morfeusza, przysmak na dobranoc musi wypełnić jego brzuszek na dłużej, a jednocześnie nie może być zbyt ciężkostrawny. Bo ciężar na(...)-ryżowej. Aby dziecko poznawało różne smaki, na początek do kaszek możesz dodawać musy owocowe (np. jabłkowy, gruszkowy, śliwkowy), w kolejnych miesiącach rozszerzać asortyment kaszek - np. o mannę (po...

  • Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada. Fot. 123RF/Picsel Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych...

  • Sycące danie na dobranoc

    ...z myślą o wieczornym posiłku zostały też stworzone przysmaki "na dobranoc". Do wszystkich kaszek warto dodawać owocowe musy (np. jabłkowy, gruszkowy, śliwkowy) lub rozdrobnione świeże owoce. Nasza...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Kiedyś wiedza dotycząca grzybów była zakazana. Uznawano je za przeklęte twory natury, których należy unikać. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na całe szczęście po średniowieczu nadszedł czas ludzi światłych, a grzyby wróciły na stoły. Zbieranie grzybów to naturalny odruch człowieka. Nie da się dokładnie określić, kiedy ludzie zasmakowali w grzybach, ale na pewno były one jednym z pierwszych pokarmów zbieranych w lasach. W starożytności wielbiono je i uważano za boski dar. Rzymianie podawali je na...

  • Dekadenckie, rozpustne, luksusowe, a do tego niezwykle kontrowersyjne. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego współczesnej kuchni, natomiast inni uważają je za symbol okrucieństwa wobec zwierząt. Jaka jest prawda o foie gras? Fot. 123RFTen niegdysiejszy przysmak królów obecnie jest uważany za symbol francuskiej kuchni i wszystkiego, co w niej najlepsze i najbardziej prestiżowe. Foie gras (fr. tłusta wątróbka) gości na stołach najbardziej renomowanych restauracji, a jego bogatym, maślanym i...

  • Dzień zakochanych już niedługo. Jeśli planujecie oczarować swoja drugą połówkę wspaniałym daniem na romantyczną kolację przy świecach, bądź po porstu jakimś słodkim przysmakiem to ten konkurs jest właśnie dla Was! Wystarczy że: -Przygotujecie proste ale efektowne danie -Umieścicie przepis dania wraz ze zdjęciem w serwisie -Prześlecie link do przepisu oraz swojego Nicka na adres smaker@firma.interia.pl a, nie tylko zachwycicie osobę ,którą kochacie swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ale...

  • W środę (17.02.2010) zakonczył się konkurs na 'Walentynkowy przysmak' Spośród wszytskich nadesłanych zgłoszeń jury wyłoniło (co nie było prostym zadaniem) następujących zwycięzców do których powędrują nagordy: sreberko80 patrusia84 malinka1609 kubaS madzikcho Ze względu na bardzo dużą ilość interesujących zgłoszeń, postanowiliśmy wyróżnić jeszcze kilka przepisów użytkowników: Biara agf1 irma patusia5 Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia oraz wspólną zabawę :), kolejny...

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...