• Informacje na temat:

    śliwki zalewa

Przepisy na temat: śliwki zalewa
  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Kiszone śliwki wart zrobić choćby tylko dla poznania nowego, nieznanego smaku. A w dodatku każdy naturalny ferment jest bardzo zdrowy – zachęcam więc, by dla urozmaicenia przygotować kiszone śliwki.

  • Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi

    Sposób przygotowania Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy.   Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki) przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki...

  • ZAPRAWA OCTOWA DO NP. KULEK RYBNYCH LUB RYB OPIEKANYCH. W TEJ ZAPRAWIE RYBY NAPRAWDĘ SĄ REWELACYJNE. ZAPRASZAM DO SPRÓBOWANIA

  • Śledzie z bakaliami

    ...godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na...

  • Szybkie i pyszne, uwielbiam takie śliwki do pasztetu (ja jem z sojowym), ale do mięs też świetny dodatek

  • Kokilki z kaszą jaglaną

    ...bułkę i wyrabiaj przez kilka minut, ew. dolewając zimnej wody, jeśli masa nie chce się lepić. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.  3. Z mięsa uformuj klopsiki wielkości dużej śliwki...

  • Uwielbiane przez moją rodzinę,można dodać je do sałatek lub jako dodatek do obiadu.ładnie się prezentują na stole z ogonkami.

  • Kompot śliwkowy

    Składniki: 1 kg śliwek 200 g cukru 3/4 litra wody kilka goździków kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Umyj owoce, usuń ogonki. Można włożyć do słoika całe śliwki, ale by nie pękały, należy je najpierw ponakłuwać. Przełóż do garnka goździki, cynamon, zalej wodą i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Zalej gorącą zalewą poukładane w słoikach śliwki i pasteryzuj 20 minut.

  • Śliwki do sałatek i surówek na zimę.

Artykuły na temat: śliwki zalewa
  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Ucz się z głową

    ..., która zalewa organizm. Rogale pani Rogalskiej Łatwiej zapamiętasz, gdy uruchomisz wyobraźnię i wszystkie zmysły, a nie tylko wzrok i słuch. Gdy np. chcesz zapamiętać nazwisko Lipowski, wyobraź(...) Winogrona zawierają potas, żelazo i magnez oraz sporo witamin, m.in. niacynę. Dotleniają mózg. Dobre są też śliwki - oprócz potasu, mają błonnik pomagający się pozbyć toksyn oraz wit. B1 i B3, które...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • Śledzie z bakaliami

    Do stalowej miski : wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy , dodać olej i miód .Następnie podgrzewamy miskę na parze stale mieszając do chwili gdy powstanie jednolita zalewa.Ostudzić do temperatury(...) śliwki i morele i razem z żurawiną , rodzynkami dodajemy do miski .Do zalewy dodajemy orzechy , które wcześniej należy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni . Papryczkę i cebulę drobno siekamy...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    ..., sól, pieprz, 10 g skórki otartej z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki, 30 g masła, 1 łyżka posiekanego tymianku. Suszone śliwki i morele zalać koniakiem, odstawić do napęcznienia. Pomarańczę(...), ok. 100 ml czerwonego wina. Do rondelka wlać brandy oraz 200 ml wody z cukrem. Wymieszać. Wrzucić suszone śliwki i gruszki i przez chwilę razem gotować. Rondelek zdjąć z ognia, owoce zostawić...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • 16 domowych sposobów na zdrowe plecy

    ...5-6 OWOCÓW DZIENNIE PROWADZI DO WZMOCNIENIA KOŚCI I CHRONI KRĘGOSŁUP PRZED ZŁAMANIAMI. Suszone śliwki zawierają składniki, które spowalniają fizjologiczną utratę masy kostnej. Zaczyna się ona już po 30(...) biała - 163 mg, szpinak - 93 mg, kapusta biała - 67 mg, brokuły - 48 mg. Aby zapobiec utracie wapnia podczas gotowania, zalewajmy warzywa małą ilością wody i gotujmy je krótko. 9 Kąpiele ziołowe...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...