• Informacje na temat:

    sliwki w boczku z orzechami

Przepisy na temat: sliwki w boczku z orzechami
  • Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

    Klucz do nowego odkrycia może być bowiem bardzo prosty. Przykładowo, wiele wątpliwości budzi często prosta przekąska koktajlowa, jaką są zapiekane suszone śliwki, owinięte plastrem wędzonego boczku. Jednak delikatnie dymny aromat obu składników oraz słodycz połączona ze smakiem słonym jest prawdziwym kulinarnym majstersztykiem. Boczek stać się może także bazą dla tarty z orzechami w miodzie...

  • Sprawdzony przepis na "Śliwki w boczku"

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ...kilo) i wyrabiamy, aż mięso przestanie się kleić do ręki. Toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego i nabijamy na szpadki. Wędlina: szybkie szaszłyki zrobisz z wędzonego boczku, bekonu lub szynki...

  • Ciekawy przepis, który sprawdzi się na każdym przyjęciu.

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., - 4 żółtka, - gałka muszkatołowa, - 1 kg brukselki, - 50 g wędzonego boczku, - 400 ml bulionu drobiowego, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 3 łyżki octu balsamicznego, - pietruszka do dekoracji(...)). Sparzone rodzynki, osącz. Zalej rumem i miodem, wymieszaj z orzechami. Jabłka wydrąż, napełnij farsze rodzynkowym. Na 25 min przed końcem pieczenia ustaw je wokół gęsi. Gotowego ptaka przenieś na półmisek...

  • Idealne na ciepło i zimno jako zakąska pod wódeczkę :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Śliwki w boczku na melonie"

  • Smaczny pomysł na "Śliwki z orzechami"

  • Boczek i śliwki to połączenie nie dla wszystkich oczywiste, ale po pierwszym kęsie nawet niezdecydowani biorą już udział w wyścigu po kolejny kawałek ;-)

  • Przepis wart wypróbowania: "Śliwki w boczku"

Artykuły na temat: sliwki w boczku z orzechami
  • Mięsa z suszonymi owocami

    ...wymieszaj z siekanymi orzechami i miodem, a następnie obłóż masą wierzch schabu. Folię aluminiową posmaruj tłuszczem i owiń nią mięso. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. Po(...) i resztę przypraw, wlej ocet. Całość gotuj na małym ogniu, często mieszając. Gotowym sosem polej kurczaka. Śliwki w boczku Składniki: paczka suszonych śliwek, 20 dag sera koziego, 20 dag wędzonego...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Księga smaków: Kozi ser

    ...tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku podsmaż cebulę, a gdy będzie już miękka, dodaj sól i pieprz oraz 5 łyżek wody z gotującego się makaronu. Podduś wszystko przez chwilę. Makaron odcedź i przelej...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Skutecznie leczymy chore nerki

    ...one przed wzrostem stężenia mocznika we krwi. Kalorie powinny pochodzić głównie z tłuszczów roślinnych. Nie wolno ci jeść: cielęciny, podrobów, słoniny, smalcu, tłustego mięsa, boczku i wędlin...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Dwa w jednym

    ...) Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny Poziom trudności: Składniki: 12 szalotek obranych i pokrojonych w łódeczki, 400 g pieczarek oczyszczonych, pokrojonych w plasterki, 4 plastry boczku(...) bostońsku (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3,5 godziny Poziom trudności: Składniki: 1 duża cebula drobno posiekana, 300 g boczku z usuniętym nadmiarem tłuszczu, pokrojonego w kostkę...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, w naszym magazynie znajdziecie moc wyjątkowych inspiracji. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Pęczotto grzybowe 200 g kaszy pęczak 80 g chudego boczku w plasterkach 200 g grzybów leśnych 1 cebula 2 ząbki czosnku Natka pietruszki do dekoracji 800 ml bulionu grzybowego (może...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford zapiekane z szynką parmeńską Figi możecie zapiekać z każdym serem, jaki lubicie. A zamiast szynki możecie użyć boczku. Pyyycha... Składniki dla 4 osób: 4 dojrzałe figi 200 g sera roqueford 8 plastrów szynki parmeńskiej 100 g rukoli krem balsamiczny Sposób przyrządzania: Figi rozciąć na krzyż od góry, lekko rozchylić i faszerować pokrojonym w kostki serem. Na papierze...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....