• Informacje na temat:

    sliwki renklod

Przepisy na temat: sliwki renklod
  • Tarta z renklodami

    Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki płatków migdałowych 6-8 dużych śliwek, np. bordowych renklod dżem śliwkowy Przygotowanie: 1. Odsyp 1/4 szklanki mąki. Resztę mąki wymieszaj mikserem z masłem. Dalej miksując, wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszaj, aż składniki połączą się. Podsyp...

  • Smaczny pomysł na "Tarta z renklodami"

  • Kiszone śliwki

    Składniki: 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2-3 łyżki soku z cytryny kilka goździków kilka ziaren pieprzu szczypta mielonego imbiru 2 kg śliwek (np. jędrnych, niezbyt dojrzałych węgierek lub renklod) Przygotowanie: 1. Zagotuj litr wody z solą i cukrem. Wystudź, dodaj sok z cytryny. Goździki i pieprz rozgnieć w moździerzu i połącz z imbirem. Małe śliwki umyj i wydryluj, większe...

  • Przepis wart wypróbowania: "Grillowane śliwki"

  • Ciasteczka z renklodami i bakaliami

    Składniki: opakowanie (350 g) mrożonego kruchego ciasta 500 g śliwek renklod, bez pestek 40 g masła 2 łyżki cukru pudru (plus łyżeczka do posypania) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 szklanki rodzynek 1/4 szklanki płatków migdałowych  jajko, roztrzepane Przygotowanie: 1. Rozpuść masło na patelni, dodaj śliwki i podduś (2-3 minuty). Dodaj cukier i cynamon, duś...

  • Proste, smaczne, leciutkie, orzeźwiające ciacho.

  • Wybierz swoją śliwkę!

    Do wszystkich deserów nadają się zwykłe węgierki, bo nie rozpadają się zbyt szybko w wysokiej temperaturze. Pieczenie dobrze znoszą też renklody i mirabelki. Węgierka dąbrowicka, choć równie słodka jak zwykła, nadaje się raczej do jedzenia na świeżo, tak samo jak śliwki opale i jerozolimki.

  • Sprawdzony przepis na "Kiszone śliwki: do mięs i sałatek"

  • Dwa desery na bazie śliwek

    ...z goździkami Składniki: 40 dag śliwek (np. czerwonych renklod) 2 łyżki brązowego cukru 30 dag mąki 20 dag masła 4 jajka 10 dag cukru pudru 1 szkl. cukru 50 ml porto mielone...

  • Mój szybki, prosty i efektowny sposób na " COŚ SŁODKIEGO ". Gdy przychodzisz z pracy czy szkoły i pragniesz coś ciepłego i słodkiego a nie masz ochoty i siły na żmudne przygotowania, albo za 20 minut wpadną goście. W takich chwilach proponuję przygotować te śliczne bułeczki.

Artykuły na temat: sliwki renklod
  • Śliwki na drugie

    Schyłek lata to czas wymarzony na śliwki. Przyciągają kolorem, ale przede wszystkim soczystością i smakiem. Występują w wielu odmianach – jest ich ponad sześć tysięcy! Najpopularniejsza to oczywiście węgierka. Jest słodka i wyśmienita do deserów, a także po prostu do spożywania na surowo. Z węgierek udadzą się też dobrze powidła i kompoty. Natomiast renklodą o delikatnym smaku i jasnej skórce...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Czas na susz. Walory smakowe to nie wszytko

    Suszone mają prawie siedem razy więcej błonnika niż świeże, ale są też pięć razy bardziej kaloryczne. Poprawiają trawienie (zwłaszcza węgierki i renklody), dbają o nasz układ nerwowy, krwionośny, wzmacniają odporność. Świeże wybieraj ciemne, są bardziej wartościowe, jasne nadają się raczej na przetwory. Jeśli nie jesz mięsa, sięgaj po śliwki: zapobiegniesz w ten sposób niedoborom żelaza i fosforu...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Konfitury sliwkowe

    W niedziele tesciowa przywiozla nam cala skrzynke sliwek, z ich ogrodu. Nie sa to ani mirabelki, ani renklody ani wegierki tylko takie zwykle sliwki, troche...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Rewolucja na talerzu

    ..., renklod, brzoskwiń, sałata z pomidorów, jarzyny - kalafiory, fasola zielona, krem z brzoskwiń, lody ananasowe, tutti frutti, deser: sery, owoce, melony, ananasy, śliwki francuskie, tort provence. A obiad...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • 10 prawd i mitów na temat cukrzycy

    ..., melony, truskawki, wiśnie, awokado. Lepiej ograniczyć banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone. 4. Kłopoty ze wzrokiem mogą być objawem cukrzycy. Prawda Cukrzyca typu 2 może...

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...