• Informacje na temat:

    sliwki powidła

Przepisy na temat: sliwki powidła
  • Powidła śliwkowe

    Powidła śliwkowe możemy przygotować na dwa sposoby - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka.

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Jakie śliwki? Powidła możesz usmażyć właściwie ze wszystkich rodzajów ciemnych śliwek, ale najlepiej udają się ze śliwek węgierek. By osiągnąć najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne powidła(...) wcześniej pestki. Dzięki nim powidła będą miały lekko migdałowy smak i aromat. Jeśli lubisz eksperymentować, do powideł możesz dodać (zamiast albo oprócz cynamonu i goździków) także czekoladę, laskę...

  • Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek. Czy ktoś ich nie lubi ?

  • Powidła śliwkowe

    ...koniec dodaj sok z cytryny, imbir, estragon i cynamon. Spróbuj i jeśli chcesz, dodaj cukier. Ponownie podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Powidła są gotowe, gdy spadają płatami z łyżki. Masę...

  • Tradycyjnie powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swojej spiżarni.

  • Powidła śliwkowe po staropolsku

    W pałacach i dworach latem i jesienią robiono różne przetwory.

  • Normalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła śliwkowe..Smacznego

  • Powidła na chlebku z ziemniakami

    Śliwkowe powidła, to lokalny przysmak kujawsko - pomorski. Ale nie tylko. Powidła zostały wpisane do rejestru, jako "regionalny produkt tradycyjny", co daje im większą możliwość podbijania innych rynków. Jak kosztować powidła? Rzecz jasna na chlebku z ziemniakami, kolejnego miejscowego przysmaku.

  • Przepis wart wypróbowania: "Powidła śliwkowe"

Artykuły na temat: sliwki powidła
  • Powidła śliwkowe z estragonem

    Bogactwo świeżych owoców i warzyw daje nam wiele możliwości. Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie przetworów.

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Powidła czas zacząć!

    No więc powtarzam wam: spieszcie się, bo plony węgierkowe nie są powalające i raczej nie ma sensu czekać na to, że ceny jakoś drastycznie spadną. Najlepszy sposób na powidła jaki znam, to(...) do piekarnika, nastawiam temperaturę na 220°C i piekę nieprzerwanie przez 3-4 godziny. Parę razy w międzyczasie trzeba powidła zamieszać. Następnego dnia dodaję 10-15 łyżek cukru, w zależności...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...naczyń aluminiowych, bo podczas gotowania mogą uwalniać się z nich toksyczne związki. Kucharze radzą też, aby noże i tarki były wyłącznie z nierdzewnej stali. 3. Dżem czy powidła? W kuchni tradycyjnej występuje pięć rodzajów słodkich przetworów: konfitury, marmolada, dżem, powidła oraz galaretka. Każdy z nich różni się smakiem oraz sposobem przygotowania. Konfitury to przetwory z całych...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Śliwki na drugie

    Schyłek lata to czas wymarzony na śliwki. Przyciągają kolorem, ale przede wszystkim soczystością i smakiem. Występują w wielu odmianach – jest ich ponad sześć tysięcy! Najpopularniejsza to oczywiście węgierka. Jest słodka i wyśmienita do deserów, a także po prostu do spożywania na surowo. Z węgierek udadzą się też dobrze powidła i kompoty. Natomiast renklodą o delikatnym smaku i jasnej skórce...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Czas na susz. Walory smakowe to nie wszytko

    ....  Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy, jedz śliwki na przekąskę i zwłaszcza w okresie menopauzy.  W kuchni najczęściej robimy z nich powidła, kompot, dodajemy do ciast i bigosu. Ale śliwki...

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

Wideo na temat: sliwki powidła