• Informacje na temat:

    śliwki pasteryzowane

Przepisy na temat: śliwki pasteryzowane
  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Buraczki na zupę lub sałatkę.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych...

  • Naturalne kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, dlatego też robię większy zapas na zimę. Podam Wam przepis mojej mamy, ja wykorzystuję go z powodzeniem od wielu lat i jestem z niego bardzo zadowolona :)

  • Powidła śliwkowe

    Składniki: ●2 kg śliwek węgierek ●ew. 4 łyżki cukru (ale możesz go wcale nie dodawać) ●sok z cytryny (do smaku) ●po łyżeczce cynamonu, estragonu i imbiru Przygotowanie: 1. Śliwki umyj, osusz(...). 2. Gdy śliwki puszczą sok, odparowuj je przez ok. 2 godz., aż zgęstnieją, po czym smaż, mieszając, żeby się nie przypaliły, aż staną się brązowe i bardzo gęste. Może to trwać kilka godzin. Pod...

  • Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

  • Kompot śliwkowy

    Składniki: 1 kg śliwek 200 g cukru 3/4 litra wody kilka goździków kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Umyj owoce, usuń ogonki. Można włożyć do słoika całe śliwki, ale by nie pękały, należy je najpierw ponakłuwać. Przełóż do garnka goździki, cynamon, zalej wodą i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Zalej gorącą zalewą poukładane w słoikach śliwki i pasteryzuj 20 minut.

  • Śliwki do sałatek i surówek na zimę.

  • Migdałowiec z węgierkami i lekką kruszonką

    .... Zawiń je w folię i schładzaj 40 minut. 2. Śliwki umyj, wytrzyj. Wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Przemieszaj je z likierem i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ułóż w foremce(...) na kruszonkę posiekaj, tak by powstały drobne grudki. Na podpieczony spód wyłóż śliwki. Posyp je kruszonką. Tartę piecz jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 175ºC. Czas przygotowania: 90 minut...

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

Artykuły na temat: śliwki pasteryzowane
  • Czas na lecznicze mikstury

    Pełnia lata to czas na przygotowanie przetworów, które jesienią i zimą pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia. Aronia i pigwa wyleczą przeziębienie, wiśnie ukołyszą do snu. Bursztyn złagodzi ból głowy i rozgrzeje obolałe stawy, śliwki pomogą przy zaparciach. Sok lub kompot z jagód skutecznie leczy biegunkę i zatrucie pokarmowe.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...i owce takie jak: morele, śliwki, jabłka, daktyle, gruszki, włoszczyznę i grzyby. Nie zaleca się suszenia m.in. truskawek, porzeczek, poziomek i agrestu ze względu na znajdującą się w nich w dużej ilości witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą. Pasteryzacja Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    ...), twarde sery (np. żółte), z owoców - ananasy, banany, cytrusy, maliny, śliwki, truskawki, wiśnie, z warzyw - bakłażan, dynia, pomidory, szpinak, a także wędzone i marynowane ryby, owoce morza oraz(...) pokarmów. Nawrót dolegliwości to dowód na nietolerancję tego składnika. Niewskazane są m.in.: mleko (np. surowe, gotowane, pasteryzowane, UHT, skondensowane, w proszku), produkty mleczne niefermentowane...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Probiotyki - moda czy potrzeba?

    ...(świeża i kiszona) - buraki, szpinak, sałata, ziemniaki - jeżyny, porzeczki, śliwki, gruszki, czarne jagody, jabłka, brzoskwinie oraz suszone owoce Dobry probiotyk kupiony w aptece powinien w opisie(...) przetworach mlecznych z mleka niepasteryzowanego - kiszonych warzywach, np. kapuście, ogórkach, burakach - przetworach z soi, takich jak miso ekologiczne, tofu ekologiczne - sos tamari ekologiczny...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Nawodnienie ma znaczenie

    ...potasu i magnezu. Dlatego polecany jest chorującym na serce, w trakcie upałów, po wysiłku fizycznym, kiedy tracimy elektrolity. Najkorzystniej jest pić soki niepasteryzowane, przecierowe lub samodzielnie(...); pomidory, seler naciowy, rabarbar - 94 procent, cukinia - 93 procent; rzodkiewka, arbuz, melon - 92 procent; truskawki - 90 procent; gruszka, jabłko - 85 procent; wiśnie, winogrona, śliwki - 83 procent.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

Wideo na temat: śliwki pasteryzowane