• Informacje na temat:

    śliwki i brandy

Przepisy na temat: śliwki i brandy
  • Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami

    Sposób przygotowania Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia. Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia. W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej...

  • Wypróbowany przepis na "Przekładaniec z brandy"

  • Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

    ...zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h. Nadzienie: Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet...

  • boczek inaczej :)

  • Pasztet z kaczki

    Składniki: - mięso z kaczki, - wątróbki z kaczki, - 200 ml śmietany 36 proc., - 100 g suszonych śliwek, - 50 g masła, - 40 ml brandy lub wiśniówki, - 2 jaja, - sól, pieprz, - gałka muszkatołowa, Przygotowanie: Mięso obrać ze skóry i zmielić razem z wątróbkami dwukrotnie. Z dwóch jajek oddzielić białka od żółtek. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, masło, brandy lub...

  • Marynowane w brandy truskawki i śmietana na winie

  • Pasztety

    .... Do tego celu, oprócz przypraw i ziół, używa się przede wszystkim alkoholi, które "zmiękczają" mięso i nadają mu wspaniałego aromatu. Najczęściej wykorzystuje się winiaki, zwłaszcza brandy, ale także(...) dobrze jest dodać coś, co zrównoważy smak i doda pasztetowi słodyczy. Najlepsze są do tego suszone owoce, zwłaszcza śliwki i rodzynki. Sosy i przetwory Doskonałym dodatkiem do pasztetów są sosy...

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • Smaczny i zdrowy deserek.

  • Mój szybki, prosty i efektowny sposób na " COŚ SŁODKIEGO ". Gdy przychodzisz z pracy czy szkoły i pragniesz coś ciepłego i słodkiego a nie masz ochoty i siły na żmudne przygotowania, albo za 20 minut wpadną goście. W takich chwilach proponuję przygotować te śliczne bułeczki.

Artykuły na temat: śliwki i brandy
  • To o śliwkach musisz wiedzieć

    Jaka odmiana jest najlepsza do ciast? Jak ususzyć śliwki, po co namaczać i jak mrozić. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Ciasta pełne śliwek

    ..., owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki. 2. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Z laski wanilii wydrążamy miąższ. Do rondla przekładamy dżem morelowy, dodajemy miąższ z wanilii, gwiazdkę anyżu, brandy, 2-3 łyżki wody, śliwki, zagotowujemy, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.  3. Blachę wykładamy papierem do...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    ..., ok. 100 ml czerwonego wina. Do rondelka wlać brandy oraz 200 ml wody z cukrem. Wymieszać. Wrzucić suszone śliwki i gruszki i przez chwilę razem gotować. Rondelek zdjąć z ognia, owoce zostawić(...), sól, pieprz, 10 g skórki otartej z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki, 30 g masła, 1 łyżka posiekanego tymianku. Suszone śliwki i morele zalać koniakiem, odstawić do napęcznienia. Pomarańczę...

  • Zakończyliśmy pierwszy tydzień konkursu na zdjęcie, którego królem jest makaron Barilla! Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas propozycje na przepyszne dania z makaronem w roli głównej. Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu. Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Justyny W. z Poznania. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla,...

  • Z aromatem owoców...

    ...cukru, pęczek młodych buraczków, 2 łyżeczki musztardy, łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i kolendry, 4-5 łyżek brandy. Kurczaka natrzeć solą(...), włożyć do zmiksowanych moreli. Wymieszać z sokiem pomarańczowym, imbirem, kolendrą i brandy. Sos zagotować, polać nim kurczaka. Obłożyć morelami, udekorować natką i szałwią. Schab na fasoli ze...

  • Powieść jest wspaniałą propozycją na letni relaks. Jest jednocześnie zabawna, wzruszająca, wciągająca w intrygę kryminalną i... rozbudzająca apetyt. Akcja powieści osadzona jest w Karru Małym w RPA, miasteczku, w którym mieszka... Sally Andrew.   Tannie Maria kocha gotować, rozkoszować się jedzeniem i obdarowywać nim innych. W kuchni mogłaby spędzić całe życie. Prowadzi nawet rubrykę kulinarną w lokalnej gazecie - do czasu gdy okazuje się, że czytelnicy bardziej spragnieni są porad...

  • Dieta SCD: Dieta Specyficznych Węglowodanów

    ..., gruszki, ananas, śliwki, suszone śliwki, rodzynki, mandarynki, arbuz, jagody, truskawki, maliny, owoce mrożone. Orzechy, pestki, oleje - wszystkie wprowadzane po dłuższym okresie bez objawów(...): sok jabłkowy, kawa rozpuszczalna, kakao, piwo, melasa, herbaty ziołowe oprócz mięty. Sherry, sake, brandy. Dodatki: olej sojowy, miso, agar, karagen, celuloza, guma guar, maltodekstryna, guma...

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...