• Informacje na temat:

    sliwki co z nich zrobic

Przepisy na temat: sliwki co z nich zrobic
  • Marmolada ze śliwki, czyli jadalny prezent

    Zamiast tradycyjnego prezentu z okazji świąt możemy podarować bliskim coś jadalnego. Chociażby słoik marmolady ze śliwki. "Jestem przekonany, że jeśli prezent zawiera odrobinę własnego wysiłku, jest dużo cenniejszy" - uważa dziennikarz kulinarny Paweł Loroch

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Jak zrobić idealne knedle?

    Knedle to bez wątpienia jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Sezon na pyszne śliwki węgierki w pełni, więc pora zabierać się ich przygotowanie pulchny kluseczek! Jak przygotować dobre ciasto? Jakie ziemniaki wybrać? Na te i inne pytania odpowiedziała w programie Ania Starmach.

  • Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Specjał ten znajdziemy również w stolicy Polski. Sezonowy owoc pełen witamin, który smakuje i sprawdza się w wielu potrawach wprowadzają do swojego menu kolejne restaurajce

  • Tartaletki z karmelizowaną śliwką

    Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Coś słodkiego, ze śliwkami...

    Najpyszniejsze owoce sezonu - śliwki - kuszą z każdego owocowego straganu. Można z nich zrobić szybki deser, ni to ciasto, ni to tartę. Naprawdę, bardzo łatwy.

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...produkty sięgać zatem zimą? Jednym z nich jest dynia, której w listopadzie jest pełno we wszystkich sklepach. To jesienne warzywo, w które warto zaopatrzyć naszą spiżarnię, robiąc duże zapasy. Posiada ona...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

Artykuły na temat: sliwki co z nich zrobic
  • Zrób się na bóstwo

    Latem królowały delikatne róże i lekkie pastele. Jesienią zarówno makijaż, jak i manicure mogą być bardziej wyraziste. Odważ się podkreślić swój wygląd mocnym kolorem.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Nina Wertz: Na Ukrainie zrobiło się biedniej, ale ludzie jakoś sobie radzą

    ...-letniego syna, który wcześniej studiował w Kijowie. Separatyści z chęcią wzięliby go do siebie, na zasadzie: "idziesz z nami albo kulka", więc rodzice robią co mogą, żeby chłopak nie musiał do nich...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Ciasto ze śliwkami pod pudrowym puchem

    Nadszedł sezon na śliwki. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ich w letnich wypiekach. Zobacz, jak możesz to zrobić.

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • wtorkowy poranek obudził mnie delikatnie. pyszne śniadanko zrobione nieśpiesznie smakowicie się prezentowało. kawa chwilę potem nie zadziałała pobudzająco...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Schab ze śliwkami

    Śliwki to pyszny, aromatyczny dodatek do mięs.

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Fot. 123RF/Picsel Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie witaminy (co prawda, w różnych proporcjach), a także minerały: wapń, magnez, cynk,...

Wideo na temat: sliwki co z nich zrobic