• Informacje na temat:

    śledzie zielone bez smażenia w pomidorach

Przepisy na temat: śledzie zielone bez smażenia w pomidorach
Artykuły na temat: śledzie zielone bez smażenia w pomidorach
  • Eliksiry młodości na naszym talerzu

    ...m.in. jak filtr UV, a B9 i B12 wspomagają produkcję kolagenu i elastyny. Tu je znajdziemy: warzywa zielone i strączkowe, kasze, ziarna, ryby. Witamina C to silny przeciwutleniacz, który zabezpiecza(...)Kosmetolodzy i dietetycy są zgodni, że dbanie o wygląd powinno zaczynać się na talerzu. Doświadczony specjalista oceniając stan naszej skóry, włosów czy paznokci potrafi bezbłędnie zgadnąć, czego...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Puste miejsce przy stole

    ...papierowych ręcznikach. Potem zalewa z octu, z zielem angielskim. Teściowej lepiej się udają. Mówi na nie "śledzie po warszawsku". Michała ulubione. Moje wyszły za miękkie: za mało rozgrzałam olej. Pływają(...) imprezie u kolegi. Nad ranem ktoś włącza płytę Ewy Demarczyk. Tańczymy walca na środku pokoju. Demarczyk śpiewa: "Masz takie oczy zielone/ Zielone jak letni wiatr/ Zaczarowanych lasów i zaczarowanych...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., selery, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepa, rzodkiewka, cykoria, botwinka, rzeżucha, dynia itd.; - mięso - chude, bez skóry, z kurczaka, indyka, królika, wołowina, chuda wieprzowina (szynka, schab(...) z wodą, herbaty zielone, czerwone i białe oraz świeżo sporządzone soki; - niewielkie ilości miodu, syropu z agawy, cukru trzcinowego, fruktozy, stewii, ksylitou (cukru brzozowego), czyli słodzimy...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Pomysłowe dania z... resztek

    ...z chipsami nachos. Danie udekoruj całymi papryczkami chili lub świeżymi ziołami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 350 kilokalorii Sałatka z wołowiną Składniki na(...), zielonej i żółtej papryki, koperek, kilka różyczek kalafiora (surowego lub bardzo lekko obgotowanego), 2 łyżki oleju, mała cebula. Ewentualnie: mała puszka kukurydzy lub drobnej fasoli (z zalewy lub...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Przepis na życie

    .... Przyszłam zmierzyć się z przekonaniem, że w kuchni jestem niezła. Teraz myślę: "Jestem bezkonkurencyjna!".

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...