• Informacje na temat:

    śledzie w ś

Przepisy na temat: śledzie w ś
  • Śledzie w cytrusach

    Sposób przygotowania Dzień wcześniej namocz śledzie w mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnego dnia opłucz je i osusz. Pokrój na kawałki. Z umytych i sparzonych owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj wszystko do śledzi, dopraw kolorowym pieprzem. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij śledzie z marynaty i zalej 2 łyżkami oliwy. Limonki i cebulę pokrój w talarki w kostkę...

  • Pyszne i proste

  • Śledzie na przystawkę

    Sposób przygotowania 1. Namoczone w mleku śledzie pokrój w kostkę. Ugotowane marchewki i buraki zetrzyj na tarce. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Ogórki i cebule posiekaj drobno. Majonez wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem.  2. Dna miseczek wyłóż startym serem i jajkiem. Układaj resztę składników warstwowo, przekładając je sosem majonezowym. Po schłodzeniu odwróć...

  • Takie śledzie co rok na święta Wielkanocne przygotowywał Ś.P wujek Czesiek . Robi się je bardzo szybko i z małej ilości składników. Możemy kontrolować ich wyrazistość za pomocą octu dodawanego do zalewy. Skusicie się ?

  • Śledzie korzenne na grzankach

    Sposób przygotowania 1. Śledzie namocz w wodzie przez trzy godziny i pokrój w kostkę. Wymieszaj musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy, olej oraz pieprz. Na suchą patelnię wysyp wszystkie przyprawy. Mieszając, podgrzewaj kilka minut.  2. Przełóż do zalewy i wymieszaj. Zalej śledzie. Następnego dnia odsącz i wymieszaj z posiekaną cebulą, kaparami, papryczką chilli i kukurydzą. Podawaj na...

  • Bardzo prosty przepis na marynowane śledzie w śmietanie. Potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

  • Śledzie na zielono

    ...wymieszaj z chrzanem. 4 Warzywa odciśnij, osącz, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. 5 Śledzie ułóż na połowie warzyw,przykryj resztą warzyw.Schłodź 24 godz.

  • Śledzie w pysznej musztardowej zalewie z mnóstwem dodatków. Bardzo aromatyczne. Polecam!

  • Z czym te śledzie?

    Tradycyjną kolację wigilijną lubimy od czasu do czasu urozmaicić. Spowszedniały tradycyjne śledziki z cebulką? Sięgnijmy po inne dodatki, np. fasolę albo grzyby.

  • ta przystawka doskonala jest zarówno na wigilię jak i jako zakąska na każde przyjęcie. Zaleta - "przegryza" się 3 dni - można robić wcześniej.

Artykuły na temat: śledzie w ś
  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Smażone śledzie z pomidorkami

    ...1. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie co najmniej pół godziny, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyte pomidorki czereśniowe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, po minucie dodajemy pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 2-3 minuty. 3. Śledzie...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy....

  • Śledzie z piernikową kruszonką

    Klasyczne śledzie marynowane w octowej zalewie na sposób skandynawski. Lekko różowe od czerwonej cebuli. Tworzą idealny duet ze słodkim, korzennym piernikiem.

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi....

  • Śledzie po żydowsku z pomarańczami

    ...do lodówki. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną. Zobacz także:

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • MARYNATA: Do szklanki mleka dodajemy miód i mieszamy. Jeśli miód nie jest płynny,  możemy nieco podgrzać mleko, ale nie gotować.  Do takiej marynaty dodajemy śledzie i zostawiamy na noc (jeśli nie(...) oczkach i dodajemy do sosu. Sporą ilością sosu przykrywamy śledzie.     Można posypać je groszkiem lub kukurydzą.     Smacznego śledzia!  

  • Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostry Salomea i Anastazja potrafią jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Chcesz się o tym przekonać? Weź udział w naszym konkursie! Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu...

Zdjęcia na temat: śledzie w ś
Wideo na temat: śledzie w ś
  • Zmysłowe smaki: Śledzie zielone w zalewie

    Bardzo proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne śledzie to przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych imprez. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Śledzie zielone w zalewie – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! ZOBACZ 29 PRZEPISÓW NA ŚLEDZIE! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Śląski karnawał. Wołowina, śledzie, szplitry, krupnik, placki ziemniaczane

    Kucharze Ryszard Brol i Mariusz Malinowski przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania typowe dla śląskiego karnawału. Zdradzili przepisy na: wołowinę z musem z musztardy, śledzie z wędzoną śmietaną i gruszką, szplitry z konfiturą z dyni, ciastka z płatków owsianych, bezy, krupnik, kluski tarte oraz placki ziemniaczane.

  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.