• Informacje na temat:

    śledzie w occie winnym

Przepisy na temat: śledzie w occie winnym
  • Dzisiaj śledziki w innej odsłonie. W octowej zalewie zachowują swoją kruchość i smak – polecam :)

  • Śledzie na słodko - mbiwon

    ...minut.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Garnek zdjąć z ognia,dodać gorczycę i 3/4 rodzynek.Odstawić do czasu aż sos ostygnie. Pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami,każdą przekładając warstwą ostudzonego sosu.Zamknąć,wstawić do lodówki na 2-3 dni. Przed podaniem śledzie ułożyć na półmisku,posypać resztę rodzynek oraz udekorować cebulą i natką. PALCE LIZAĆ!

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Sprawdzony przepis na "Śledzie ze śliwkami w occie"

  • Przygotować marynatę: do rondla wlać pół szklanki wody, ocet, dodać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz pieprz i zagotować. Przestudzić i do letniej marynaty włożyć filety. Pozostawić na 24 godziny. Rodzynki umyć i moczyć w letniej wodzie 20 min. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie ukośne paski i zwinąć koreczki. Ułożyć je na półmisku i w środek każdego koreczka włożyć...

  • Wyborny do sałatek i przetworów!

  • Filety śledziowe pokroić w paski. Buraki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę oraz ogórki obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i też pokroić w kostkę. W salaterce układać warstwami: buraki oprószone kminkiem, połowę cebuli, fasolę oprószoną pokruszonym cząbrem, ogórki, śledzie, jabłka oraz pozostałą cebulę. Przygotować sos: musztardę rozetrzeć z miodem...

  • wariacje na temat zwykłych, banalnych matjasków!

Artykuły na temat: śledzie w occie winnym
  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Pyszny śledzik

    Na postną kolację uwielbiam śledzie w każdej postaci pod warunkiem, że zostały wcześniej poddane twardości soli, że zostały przez tę sól utwardzone, potem wypłukane a następnie dobrze namoczone w oleju.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    ...pyszne chipsy z buraka: pokrój warzywo w jak najcieńsze plasterki, skrop oliwą i octem winnym, oprósz ulubionymi ziołami i piecz w 180 st. (przez 15-20 min) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...).  Dlatego raz w tygodniu warto przygotować zielony koktajl witaminowy. Pęczek natki zmiksuj ze szklanką wody, łyżeczką imbiru i bananem. Pij od razu, bo szybko się utlenia. Śledzie   Nie bez...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    Czasem wystarczy niewielka zmiana w przepisie, żeby potrawa stała się łatwiej strawna czy bardziej odżywcza. I nawet łasuchowi święta pójdą na zdrowie! Zacznij od białka Na wigilijnym stole musi być ryba. Ale nie smaż jej - przygotuj karpia w galarecie albo pieczonego. Jeśli rozpoczniesz wieczerzę od porcji białka, szybciej poczujesz sytość i potem zjesz mniej. Śmiało jedz śledzie, to...

  • Jak być zdrowym i żyć jak najdłużej? Jak być szczupłym, nie dręcząc się ascetycznymi dietami? Oparta na rezultatach wieloletnich badań rewolucyjna i skuteczna terapia opracowana przez autora zaleca częste picie umiarkowanych ilości czerwonego wina oraz spożywanie owoców, orzechów i czekolady. Dzięki temu dostarczamy organizmowi niezbędne składniki odżywcze zapobiegające chorobom serca (w tym także zawałom), udarom mózgowym, cukrzycy, demencji - a także pewnym rodzajom nowotworów. Książka...