• Informacje na temat:

    śledzie w occie po kaszubsku

Przepisy na temat: śledzie w occie po kaszubsku
  • Śledzik raz, a najlepiej... trzy razy, poproszę

    Po najbardziej popularnych śledziach w occie, w oleju, z cebulką, w śmietanie czy po kaszubsku, przyszła pora na większe urozmaicenie. Moda na nieoczywiste połączenia produktów, tak jak nam(...) papierowym ręcznikiem. Śledzie w curry z wiśniami Śledzie kroimy na dwucentymetrowe kawałeczki, wiśnie moczymy we wrzącej wodzie (ok. 30 min.) i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i kawałkami...

  • Śledzie po kaszubsku

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...śniadaniowe. Jest to bowiem nic innego jak jajecznica usmażona na boczku, będąca niemniej istnym rarytasem po czterdziestodniowym poście, w czasie którego jedzono tylko i wyłącznie żur oraz śledzie...

  • Pyszne śledziki w winno-pomidorowym sosie. Idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Jednak są tak dobre, że ja przygotowuję je też w zwykłe, codzienne dni.

  • Tradycyjna sałatka śledziowa pochodząca z Kaszub. Polecamy nie tylko na wigilijne stoły.

  • Smaczny pomysł na "Śledzie po kaszubsku"

  • Sprawdzony przepis na "Śledzie po kaszubsku"

  • Wypróbowany przepis na "Śledzie po kaszubsku"

  • Superowa zakąska na zakrapianą imprezę.

  • Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie, gorąco polecam!

Artykuły na temat: śledzie w occie po kaszubsku
  • Ostatnie dzikie plaże. Słowiński Park Narodowy

    ...niezapomnianych widoków koniecznie wdrap się też na najwyższą wydmę – Łącką (42 m). Śledzie na mnóstwo sposobów. Możesz zabrać do domu jeden z przepisów lub słoiki z rybami w occie bądź pysznymi...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Smaczna Polska

    Smaku (Kraków) 25 sierpnia - Święto Chleba i Wina (Wadowice); 30 sierpnia - Kociołek Galicyjski (Nowy Sącz). Kaszuby: Śledzie Otoczone lasami i wodami Kaszuby zachowały niezmienioną od wieków...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • ...z kuchni, bijące się w przedpokoju z zapachem choinki. Ryba po grecku, uszka w barszczu czerwonym, śledzie w oleju, śledzie w occie, śledzie po kaszubsku, to tylko kilka z typowych zapachów... Po ubraniu(...) różne rodzaje ryb i sałatek rybnych – wszystkie na zimno. Sensacją tego roku był dorsz przygotowany przez Mamę Mruka według przepisu zapożyczonego od koleżanki oraz sałatka ze śledziem w piklach...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...