• Informacje na temat:

    śledzie w majonezie

Przepisy na temat: śledzie w majonezie
  • Śledzie na przystawkę

    Sposób przygotowania 1. Namoczone w mleku śledzie pokrój w kostkę. Ugotowane marchewki i buraki zetrzyj na tarce. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Ogórki i cebule posiekaj drobno. Majonez wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem.  2. Dna miseczek wyłóż startym serem i jajkiem. Układaj resztę składników warstwowo, przekładając je sosem majonezowym. Po schłodzeniu odwróć...

  • Z czym te śledzie?

    Tradycyjną kolację wigilijną lubimy od czasu do czasu urozmaicić. Spowszedniały tradycyjne śledziki z cebulką? Sięgnijmy po inne dodatki, np. fasolę albo grzyby.

  • Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym

    Sposób przygotowania Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo - koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Smacznego!

  • Święta zbliżają się wielkimi krokami. W kuchni już zaczynamy eksperymentować z daniami. Propozycja dla Was to filety śledziowe z karmelizowaną cebulką i majonezem

  • Śledzie z jabłkami

    ..., cukier. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Zrób sos: koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż(...) pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Śledzie osącz, ułóż na talerzu. Polej sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny, ubierz koperkiem i sałatą. Wersje ekspresowe - składniki...

  • Śledzik na przekąskę jest najlepszy.

  • Śledzie po królewsku

    Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śledzi solonych, - 5 jajek, - strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej), - po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu, - listki zielonej sałaty, - 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny...

  • SZYBKIE I TANIE

Artykuły na temat: śledzie w majonezie
  • Śledzie po żydowsku z pomarańczami

    ...do lodówki. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną. Zobacz także:

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • MARYNATA: Do szklanki mleka dodajemy miód i mieszamy. Jeśli miód nie jest płynny,  możemy nieco podgrzać mleko, ale nie gotować.  Do takiej marynaty dodajemy śledzie i zostawiamy na noc (jeśli nie(...) oczkach i dodajemy do sosu. Sporą ilością sosu przykrywamy śledzie.     Można posypać je groszkiem lub kukurydzą.     Smacznego śledzia!  

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Pyszny śledzik

    Na postną kolację uwielbiam śledzie w każdej postaci pod warunkiem, że zostały wcześniej poddane twardości soli, że zostały przez tę sól utwardzone, potem wypłukane a następnie dobrze namoczone w oleju.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Śledzie z fasolką

    Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w kostkę. Jeden filet odłożyć do dekoracji. Jabłko pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, połączyć...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...