• Informacje na temat:

    śledzie staropolskie

Przepisy na temat: śledzie staropolskie
  • Staropolskie hity

    ...przełóż je do formy, polej śmietaną, posyp kminkiem i zapiekaj w 200°C, aż wierzchy pierogów ładnie się zrumienią. Danie udekoruj według uznania. Śledzie w miodowej zalewie Sposób(...) dodaj miód.  2. Wymoczone śledzie wyjmij z mleka, opłucz, wytrzyj do sucha. Filety potnij na niewielkie kawałki. Włóż je do przygotowanej zalewy miodowej. Gotuj razem jeszcze 2 minuty. Przypraw do...

  • Długo szukałam starego przepisu na pierniki, w których składzie byłoby masło. Okazało się, że dawniej ciastka te przeważnie pieczono z mąki żytniej, bez masła i często bez jaj. Za to spulchniaczem był niestosowany dzisiaj potaż. Ostatecznie zdecydowałam się na przepis pochodzący z jednej z moich ulubionych książek, „Uniwersalnej książki kucharskiej” Marii Ochorowicz-Monatowej. Przepis jest prosty, ciasto ładnie się wałkuje i nie kruszy mimo braku masła, a pierniki wyszły pyszne.

  • Staropolskie hity

    ...na mniej więcej 3 godziny. Następnie śledzie wyjmij z mleka. Dokładnie opłucz, wytrzyj do sucha, jeden filet zostaw w całości, a pozostałe bardzo drobno posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel. Odłożony filet(...). Pod koniec ucierania dołóż rozdrobnione śledzie i posiekane jajka na twardo.  3. Masę przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Tatar podawaj na grzankach z bagietki. Udekoruj...

  • Są miękkie, przepyszne i w 100% naturalne. W puszcce mogą poleżeć długie tygodnia bez utraty walorów smakowych :)

  • Smaczne naleśnik Babci Stefci z Bieszczad.

  • Smaczny pomysł na "Staropolskie pierniczki"

  • Pyszne, mięsno grzybowe zrazy. Podawać z gotowanymi np. na parze warzywami. Bardzo smaczne i pożywne!

  • Niesamowity smak i aromat.

  • To ciasto trzeba przygotować nawet 3-4 tygodnie wcześniej, piecze się je na kilka dni przed podaniem, bo wtedy są najlepsze, po prostu miodzio.

  • Połączenie dyni, kapusty kiszonej z ziemniakami daje wyśmienity smak.

Artykuły na temat: śledzie staropolskie
  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ...pojawia się ani razu, są za to śledzie, sandacz, czy karasie. W czterech jadłospisach "Wilije skromne" karp pojawia się zaledwie dwa razy (raz smażony, raz w sosie), a oprócz niego smażony sandacz, leszcz w galarecie, sielawy smażone z cytryną, lin w sosie cebulowym, śledzie wędzone faszerowane, jazgarze, szczupak i leszcz pieczony. "Wilije wystawniejsze" składać się mają z jeszcze większej...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Kaszubskie śledzie w miodzie babci Genowefy

    Śledzie należy wymoczyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować zalewę - podgrzać olej, miód i sok z cytryny tak długo, aby masa zrobiła się jednolita. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę, pieprz i skórkę z cytryny. Cebule pokroić drobno. Przygotować słoik i układać warstwę śledzi i warstwę cebuli (na górze powinna być cebula). Zalać przestudzoną zalewą miodową. Po kilku godzinach przeożyć do...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Na wzmocnienie kości: Śledzie, jarmuż i figi

    Śledź – źródło „słonecznej” witaminy D. W staropolskiej kuchni śledź w śmietanie lub oleju to niemal obowiązkowa przystawka. Nie tylko bardzo smaczna, ale też zdrowa, zwłaszcza dla kobiet!

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...wigilijnych smaków sprzed wieków. Kompot z suszu? Jakaś obrzydliwa breja. Śledzie śmierdzą, grzyby bleee. Najczęściej kończy się na tym, że jedzą tylko kawałek ryby, najchętniej łososia. A potem...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Puste miejsce przy stole

    ...papierowych ręcznikach. Potem zalewa z octu, z zielem angielskim. Teściowej lepiej się udają. Mówi na nie "śledzie po warszawsku". Michała ulubione. Moje wyszły za miękkie: za mało rozgrzałam olej. Pływają(...). Michał zaprasza mnie na wigilię. Tylko on i mama. Na stole, wśród innych potraw te śledzie. Michał zjada ich cały półmisek. Sam. Dwa lata temu. Jest teściowa, nasze córeczki: ośmioletnia Małgosia...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...