• Informacje na temat:

    śledzie solone ze śmietaną

Przepisy na temat: śledzie solone ze śmietaną
  • Śledzie w śmietanie

    ...ubić na półsztywno ze szczyptą soli, wymieszać z kwaśną śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym. Koperek (kilka gałązek odłożyć do dekoracji) posiekać. Wymieszać z sosem śmietanowym. Połączyć ze śledziami. Jabłka i cytrynę pokroić w plasterki. Ułożyć wokół brzegu talerzyka, przekładając plasterki jabłek, plasterkami cytryny. Na tym ułożyć śledzie. Przybrać odłożonym koperkiem. Jeżeli znasz...

  • Bardzo lubię śledzie a tak przygotowane smakują wyjatkowo

  • Śledzie w sosie śmietanowo-ziołowym - Dorota

    Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie ok pół godziny , następnie pokroić w romby lub w kwadraty. 1 śledź pokroić na drobne kosteczki i wymieszać ze śmietaną. Do śmietany włozyć pokrojoną cebulkę oraz wszytskie przyprawy ( troszke z kazdej) . Dobrze wymieszać. Dosypać cukru do smaki, Można też dodać łyżeczke octu. W tak przygotowany sos włożyć pokrojone śledzie. Wyłożyć na półmisek i posypać...

  • bardzo smaczne śledziki, delikatne w smaku

  • Sałatka śledziowa na słodko - Martyna

    ...śledzie solone - 1 - 1, 5 kg; brzoskwinie - duża puszka; cebula czerwona - 2-3 sztuki; ziemniaki -3- 4 sztuki; jabłka - 2-3 sztuki; ogórek kiszony - 2 sztuki; smietana lub jogurt; majonez; przyprawy: pieprz i sól...

  • Doskonała przekąska do chrupania. W ten sam sposób można też przyrządzić inne orzechy.

  • Sałatka warstwowa ze śledziem - Gosia

    ...4 śledzie, 2 cebule czerwone, 4-5 ziemniaków, 2 jajka, 2 marchewki, jogurt bądź śmietana, majonez...

  • Mnie smakują

  • Śledź po lubusku - przysłała mała ze Sławy

    Przyrządzenie: Śledzie namoczyć przez godzinę w mleku. W tym czasie odsączyć groszek, ogórka pokroić w drobną kostkę, cebulkę także drobno pokroić. Majonez wymieszać ze śmietaną dodać soku z cytryny i pieprz, wsypać do sosu groszek, cebulkę i ogórka. Namoczone filety pokroić w 4 centymetrowe kawałki, ułożyć na półmisku i zalać sosem. Można posypać koperkiem. Smacznego...

  • Od kilku lat obowiązkowo na naszej Wigilii.

Artykuły na temat: śledzie solone ze śmietaną
  • Dom pachnący cynamonem

    ...przecedzić, zaprawić go śmietaną, żółtkiem i mąką (do szklanki ze śmietaną dodajemy kilka łyżek ciepłego rosołu, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy to do garnka - taki zabieg pozwoli nam uniknąć zwarzenia się zupy). 2. Wszystko zagotować. 3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki. Świąteczne śledzie marynowane Pomysł na...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Goście, goście!

    Śledź ze śmietaną, jabłkami i kardamonem (dla 4 osób) Czas przygotowania ok. 1 godziny + czas na moczenie śledzi Poziom trudności: 1 Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych(...), cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Wigilijna wieczerza

    ...i wstawić do piekarnika na kilka minut. Śledziowe jaja Składniki na 6 porcji: 2 solone śledzie, 50 dag tłustego twarogu, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 proc., 2 łyżki(...). Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Zupę wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z uszkami albo z grzankami. Knysze z kapustą Składniki na 6 porcji: Ciasto: 50

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Teraz ryby mają głos

    ...podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dopraw, dodaj posiekany czosnek i imbir. Zalej brandy i duś do jej odparowania. Połowę łososia i całego dorsza gotuj pod przykryciem w małej ilości osolonej wody przez 5-7 minut. Ostudź i zmiksuj z ubitymi jajami i pastą pomidorową. Uzyskaną masę połącz z ubitą śmietaną. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Paprykę natłuść i piecz 20 minut w temperaturze 180

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • Pomysłowe dania z... resztek

    ...wierzch i wydrąż bardzo ostrożnie gniazda nasienne. Pozostałe małe jabłko obierz i drobno posiekaj. Wnętrze wydrążonych jabłek skrop sokiem z cytryny. Śledzie delikatnie wymieszaj z pokrojonymi(...) śmietaną lub jogurtem), ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Tak przygotowaną i dobrze schłodzoną sałatką wypełniaj wydrążone jabłka, ułóż je na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty i podawaj...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......