• Informacje na temat:

    śledzie solone w oleju

Przepisy na temat: śledzie solone w oleju
  • Śledzie na ciabattach

    Składniki: ● 4 filety śledziowe solone bez skóry (mogą być to filety śledzia w oleju z dodatkiem octu) ● 4 duże ciabatty ● 2 papryki, żółta i czerwona ● pęczek koperku ● duża czerwona cebula ● liście  zielonej sałaty ● sól, pieprz Przygotowanie: Filety śledziowe pokrój na kawałki. Żółtą i czerwoną paprykę umyj, osusz, pokrój w paski, usuwając gniazda nasienne. Cebulę obierz, pokrój...

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • Śledź w oleju z przyprawami

    Musicie mieć: - śledzie solone lub gotowe matiasy w oleju, (2 opakowania lub 5-6 śledzi), - mleko, - 4 cebule (dwie mogą być czerwone), - olej rzepakowy, - rodzynki, - goździki, - zioła prowansalskie, - curry Śledzie wypatroszyć, obrać ze skóry i usunąć pęsetą jak najwięcej ości. (W przypadku korzystania ze śledzi matiasów należy odlać olej znajdujący się w opakowaniu i pokroić śledzie...

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Śledzie po królewsku

    Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śledzi solonych, - 5 jajek, - strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej), - po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu, - listki zielonej sałaty, - 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny...

  • Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

  • Śledzie z rodzynkami - przysłała katarzynka

    ...500 g śledzi solonych; 0,5 szklanki oleju; 1 cebula; rodzynki; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; pieprz; cukier...

  • Od niepamiętnych czasów ten dodatek zawsze gościł na stołach mojej rodziny. Oczywiście i u mnie nie może ich zabraknąć

  • Śledź w czterech sosach

    Składniki na 12 porcji: - 1,5 kg filetów solonych, - 1/2 l mleka, Sos majonezowy: - 2 żółtka, - 250 ml oleju, - 2 łyżki musztardy, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - cukier, sól, pieprz Sos(...) cebuli, - 2 łyżki musztardy, - 1 łyżka oleju, Sos wykwintny: - 1 puszka anchois, - 2 cebule, kapary, - pół porcji sosu majonezowego, - 2 łyżeczki czerwonego kawioru Przygotowanie: 1. Filety...

  • bardzo smaczne śledziki, delikatne w smaku

Artykuły na temat: śledzie solone w oleju
  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    ...święta lub w karnawale kupujemy śledzie solone i przygotowujemy je z tradycyjnymi dodatkami. I to one szkodzą.  Jakie śledzie możemy jeść, gdy dokuczają nam: Nadciśnienie - jedz śledzie dowolnie(...), przyrządź je bez octu (przepisy poniżej) - nie podrażnią śluzówki. RZS - śledzie w oleju przygotujmy, używając oleju rzepakowego lub lnianego - tylko one nie zawierają dużej ilości kwasów omega...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Śledzie na słodko ostro z orzechami i dodatkami

    Sledzie solone wymoczyć przez 7 godzin zmieniajac w tym czasie 2 razy wodę . Przygotować marynatę z 4 łyżek oliwy z oliwek wymieszanych z koncentratem pomidorowym , gozdzikami i połową garści rodzynek oraz łyżką miodu . Wymoczone śledzie zalać marynatą na kolejne 7 godzin . Następnie cebulę pokroić i smażyć na oleju dodając drugą połowę rodzynek i 2 łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Śledzik z azjatycką nutą

    Śledzik od zawsze gościł na polskich stołach. W oleju, occie w pomidorach. Mój oryginalny przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu, bogaty w skł. odżywcze i im śledzie są dłużej marynowane tym są lepsze i bogatsze w smaku.Przystawka gotowa od ręki ;)

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...