• Informacje na temat:

    śledzie smażone w oleju

Przepisy na temat: śledzie smażone w oleju
  • Z czym te śledzie?

    Z kupionych gotowych śledzi matjasów w oleju możemy wyczarować smaczną sałatkę, do której wykorzystamy fasolę, ogórki i szczypior. Niezbędny też będzie świeżo mielony pieprz, który wzbogaci aromat potrawy. Do przygotowania śledzi z fasolą Jaś potrzebujemy: 8 filetów śledziowych w oleju, 3 ogórki kiszone, 2 ogórki konserwowe, szklankę ugotowanej fasoli Jaś, pęczek szczypiorku, 3-4 łyżki majonezu...

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Śledzie na słodko - mbiwon

    ...50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 15 dag rodzynek, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego...

  • Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

  • Śledź smażony w cieście

    Składniki na 4 porcje: - 80 dag śledzi świeżych, - 1/2 szklanki mleka (słodkiego lub zsiadłego), - 10 dag mąki, - 1 jajko, - sól, - olej do smażenia Przygotowanie: 1. Śledzie oczyszczam, usuwam(...) podgrzewam olej. Kawałki śledzia zanurzam w cieście i wkładam na patelnię. Smażę je na gorącym oleju na złoty kolor. 4. Podaję na gorąco z pieczywem i sezonową surówką. Każdą porcję można udekorować...

  • Pierwszy raz przygotowywałam śledzie w ten sposób. Nosiłam się z tym zamiarem od dawna, ale dopiero ostatnio udało mi się go zrealizować. W tej wersji śledzie są delikatne w środku, z chrupiącą skórką. Dobrze komponują się podane z pomidorkami koktajlowymi, smażoną cebulką i korniszonami. Polecam :)

  • Śledź smażony w cieście

    Składniki na 4 porcje: - 80 dag śledzi świeżych, - 1/2 szklanki mleka (słodkiego lub zsiadłego), - 10 dag mąki, - 1 jajko, - sól, - olej do smażenia Przygotowanie: 1. Śledzie oczyszczam(...) podgrzewam olej. Kawałki śledzia zanurzam w cieście i wkładam na patelnię. Smażę je na gorącym oleju na złoty kolor. 4. Podaję na gorąco z pieczywem i sezonową surówką. Każdą porcję można udekorować...

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • Jak odchudzić święta?

    ...tylko ze śmietaną, doskonale smakuje także z jogurtem. Jeśli lubimy śledzie w oleju, dodajmy do nich odrobinę oleju lnianego lub rzepakowego. Pierogi lub uszka przygotujmy z dodatkiem mąki razowej(...) świąteczne menu radzi Katarzyna Zadka - ekspert żywieniowy w programie edukacyjnym "Żyj smacznie i zdrowo". Jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z ryby smażonej, do panierowania użyjmy samej mąki, smażmy...

  • Mnie smakują

Artykuły na temat: śledzie smażone w oleju
  • Smażone śledzie z pomidorkami

    ...pomidorki czereśniowe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, po minucie dodajemy pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 2-3 minuty. 3. Śledzie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na jasnozłoty kolor. 4. Kromki chleba podpiekamy w tosterze lub podsmażamy na oleju i przekładamy na talerze. Na każdej...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Śledzie na słodko ostro z orzechami i dodatkami

    ...rodzynek oraz łyżką miodu . Wymoczone śledzie zalać marynatą na kolejne 7 godzin . Następnie cebulę pokroić i smażyć na oleju dodając drugą połowę rodzynek i 2 łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną papryczkę  chili ( świeżej nie mogłam kupić w swojej miejscowości )   mieszać intensywnie . Gdy cebulka zachnie przyjemnie pachnieć zestawić z ognia i ostudzić . Śledzie wyjąć z marynaty napełnić cebulką...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Śledź - świąteczna przekąska

    Śledzie - ulubiona przekąska Polaków. Mają wszechstronne zastosowanie: od pikantnych koreczków, przez sałatki, po smażone filety. Na świąteczny stół pasują idealnie.

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...