• Informacje na temat:

    śledzie olej cytryna ocet

Przepisy na temat: śledzie olej cytryna ocet
  • Potrawy na cały tydzień

    ....  3. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok. Dodaj oliwę, ocet, cukier, sól, musztardę. Składniki dokładnie wymieszaj, by się połączyły. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem, lekko zamieszaj.  Kotlety(...)Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno...

  • Pyszne i proste

  • Smaczne, wyraziste, Mało przy tym roboty.

  • smaczne, niezbyt kwaśne śledzie

  • już troszkę z myślą o świętach

  • Dzisiaj śledziki w innej odsłonie. W octowej zalewie zachowują swoją kruchość i smak – polecam :)

  • śledzie ale inaczej,kolorowo

  • Wypróbowany przepis na "Śledzie nadziewane"

Artykuły na temat: śledzie olej cytryna ocet
  • Goście, goście!

    ..., cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest, włóż je do słoika lub kamiennego garnka, zalej gazowaną wodą mineralną i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjmij śledzie i je osącz. Jabłko umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Teraz ryby mają głos

    ...wodę, mieszaj do uzyskania konsystencji gęstszej od ciasta na naleśniki. Dodaj ocet i znów wymieszaj. Rozgrzej olej w wysokim garnku, karpia obtocz w mące kukurydzianej. Chwytając go szczypcami(...), miodem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i kolendrą. Ubijaj, dolewając olej słonecznikowy. Sos wymieszaj z plastrami imbiru i zalej śledzie. Po 2 dniach podaj je obłożone plastrami imbiru. Czas...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Ryby mają głos

    ..., z marchewką i sosem pomidorowym (nie obsmażaj jej w panierce!). Lubimy też śledzie w occie. Czy ryba w takiej postaci nie traci dobroczynnych właściwości? - Ocet nie wpływa negatywnie na składniki odżywcze(...) samo kwasów omega-3. Morski Instytut Rybacki-Państwowy Instytut Badawczy (MIR-PIB) przebadał różne gatunki. Okazało się, że najwięcej cennych EPA i DHA miały kolejno: łosoś bałtycki (3,8 g w 100

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Sylwester 2012

    Francuskie paszteciki z pieczarkami Składniki na 4 porcje: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 20 dag polędwiczek wieprzowych, 25 dag pieczarek, olej, szklanka bulionu, 75 ml wytrawnego(...) z piekarnika odłóż do ostygnięcia. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (nie myj ich, wystarczy zdjąć z nich skórkę) i smaż na oleju 5 min. Następnie dodaj mięso i smaż...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Krzaczki na których rosną te małe, pomarańczowe kuleczki możemy spotkać w wielu miejscach, jednak nie wszyscy wiedzą, że są one jadalne. Tymczasem, owoce rokitnika są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel W aptekach i sklepach spożywczych coraz częściej możemy spotkać preparaty, zawierające w sobie ekstrakty z rokitnika. Wiele osób próbuje również hodować tę roślinę we własnych ogródkach. Czym tak naprawdę jest rokitnik? Jak możemy go wykorzystać oraz w jaki...

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...