• Informacje na temat:

    śledzie na słodko w oleju

Przepisy na temat: śledzie na słodko w oleju
  • ...1 kg śledzi, 4 cebule, szklanka oleju, 15 dkg koncentratu pomidorowego, 10 dkg rodzynków, 10 dkg suszony moreli, 2 łyżki cukru, szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny.

  • Troszkę inna wersja śledzi po sułtańsku

  • Śledzie na słodko - mbiwon

    ...50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 15 dag rodzynek, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego...

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

  • Przepis wart wypróbowania: "Śledzie na słodko"

  • Nie boisz się śledzia na słodko?

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • Kolejna wariacja śledziowa...po prostu uwielbiamy

  • Tradycyjne śledzie z cebulą i pieprzem, dłużej odsalane

Artykuły na temat: śledzie na słodko w oleju
  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    ...(przy okazji też cholesterol) i rozszerza naczynia krwionośne. Wrzody żołądka - jedz śledzie dobrze wymoczone (jak przy nadciśnieniu), łagodne w smaku, np. na słodko, a jeśli lubisz marynowane, przyrządź je bez octu (przepisy poniżej) - nie podrażnią śluzówki. RZS - śledzie w oleju przygotujmy, używając oleju rzepakowego lub lnianego - tylko one nie zawierają dużej ilości kwasów omega...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Śledzie na słodko ostro z orzechami i dodatkami

    ...rodzynek oraz łyżką miodu . Wymoczone śledzie zalać marynatą na kolejne 7 godzin . Następnie cebulę pokroić i smażyć na oleju dodając drugą połowę rodzynek i 2 łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną papryczkę  chili ( świeżej nie mogłam kupić w swojej miejscowości )   mieszać intensywnie . Gdy cebulka zachnie przyjemnie pachnieć zestawić z ognia i ostudzić . Śledzie wyjąć z marynaty napełnić cebulką...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Placki ziemniaczane, jakich nie znacie

    Tradycyjnie są na słono lub słodko. Podajmy je inaczej ze śledziem, z gulaszem lub z marchewką.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Śledź - świąteczna przekąska

    Śledzie - ulubiona przekąska Polaków. Mają wszechstronne zastosowanie: od pikantnych koreczków, przez sałatki, po smażone filety. Na świąteczny stół pasują idealnie.

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...