• Informacje na temat:

    śledzie matias

Przepisy na temat: śledzie matias
  • Śledzie marynowane w oleju - Basia

    ...1 kg śledzi matias ,0.5 kg cebuli, ziele ang, pieprz ziarnisty , 1 łyżka cukru, sól do smaku ,liść laurowy .

  • Przepis wart wypróbowania: "Chrupiący miks z matiasami"

  • Śledzie w sosie śmietanowo-ziołowym - Dorota

    ...pól kg śledzi solonych matiasów, 1 cebula czerwona, przyprawy: bazylia, czerwona papryka, koperek suszony, pieprz czarny, odrobina soli, cukier, cząber, 1 kubeczek śmietanki 18% , 2 kubeczki kremówki...

  • Smaczne, nie drogie i lekkostrawne. Dla osób z problemami trawiennymi.

  • Sałatka śledziowa z papryką

    ...​ Śledzie pod każdą postacią, a zwłaszcza marynowane mogę jeść na okrągło. Nic nie przebije zielonych mojej Mamy ale na corocznych spotkaniach wigilijnych pojawiają się różnego rodzaju specjały z tą rybą w roli głównej. W tym roku hitem była sałatka z dodatkiem czerwonej papryki i czerwonej cebuli - prosta, szybka i efektowna, zagościła także na naszym wigilijnym stole.

  • Śledziowa przekąska

    Składniki dla 4 osób: Śledź: 6 filetów śledziowych à la matias marynowane pieczarki pomidor 6 jajek szczypior liście sałaty Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Filety umyj, zalej bieżącą wodą, zmieniaj ją kilkakrotnie. Mocz śledzie trzy godziny lub nieco dłużej. Pod koniec możesz zamiast w wodzie moczyć...

  • Śledzie z orientalną nutą dzięki dodatkowi przyprawy Curry, która nadaje oryginalnego aromatu oraz pięknego złotego koloru.

  • Składniki : 1/2 kg matiasów, 3 cebule, 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,1/2 szklanki wody, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki oliwy, trochę octu, ziele angielskie, liście laurowe, może być estragon.

  • Aromatyczne śledzie z pomidorowym nadzieniem zanurzone w oleju rzepakowym.

Artykuły na temat: śledzie matias
  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Pyszny śledzik

    Na postną kolację uwielbiam śledzie w każdej postaci pod warunkiem, że zostały wcześniej poddane twardości soli, że zostały przez tę sól utwardzone, potem wypłukane a następnie dobrze namoczone w oleju.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Śledź w oleju z przyprawami

    Śledzie wypatroszyć, obrać ze skóry i usunąć pęsetą jak najwięcej ości. (W przypadku korzystania ze śledzi matiasów należy odlać olej znajdujący się w...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...