• Informacje na temat:

    śledzie koncentrat

Przepisy na temat: śledzie koncentrat
  • ...1 kg śledzi, 4 cebule, szklanka oleju, 15 dkg koncentratu pomidorowego, 10 dkg rodzynków, 10 dkg suszony moreli, 2 łyżki cukru, szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny.

  • Pyszne i proste

  • Śledzie z rodzynkami - przysłała jedna14

    ...0,5 kg płatów śledziowych; koncentrat pomidorowy (puszka); 20 dkg rodzynek; 1 łyżka miodu; 6 średnich główek cebuli; keczup pikantny (według uznania)

  • Taki domowy koncentrat bulionowy to kwintesencja naturalności w świecie kostek bulionowych z glutaminianem sodu i innymi niechcianymi dodatkami. Doskonale sprawdza się w codziennym gotowaniu. Jest w pełni naturalny, beztłuszczowy (dobrze więc sprawdzi się we wszelkich dietach, nawet bardzo restrykcyjnej warzywno-owocowej dr. Dąbrowskiej), bez chemicznych dodatków, a przy tym pełen smaku i aromatu domowego bulionu. Świetnie zastąpi popularne kostki rosołowe, a brakujący tłuszcz zawsze można do...

  • Śledzie z rodzynkami - przysłała Krystyna

    ...1 kg śledzi - filety matiasy, 1 szklanka octu, 1/2 szklanki wody, 3-4 średnie cebule, 1 paczka rodzynek, 1 mały koncentrat pomidorowy...

  • Idealne na Święta

  • Śledzie na słodko - mbiwon

    ...50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 15 dag rodzynek, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego...

  • Zakąska odpowiednia na przyjęcia z alkoholem o delikatnie pikantnym smaku .

  • Śledzie - Iza

    ...1.5 kg matijasów solonych, 7 cebul, 20 dag rodzynek, szklanka octu, 1 szklanka oliwy, 3 łyżki cukru i 3 łyżki koncentratu pomidorowego...

  • Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia kresowa",lubię takie smaki słodko-słono -kwaśne.

Artykuły na temat: śledzie koncentrat
  • Śledzie na słodko ostro z orzechami i dodatkami

    Sledzie solone wymoczyć przez 7 godzin zmieniajac w tym czasie 2 razy wodę . Przygotować marynatę z 4 łyżek oliwy z oliwek wymieszanych z koncentratem pomidorowym , gozdzikami i połową garści rodzynek oraz łyżką miodu . Wymoczone śledzie zalać marynatą na kolejne 7 godzin . Następnie cebulę pokroić i smażyć na oleju dodając drugą połowę rodzynek i 2 łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Śledź miodowy z nutką chili

    Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2 h przed przygotowaniem. Cebulę kroimy w pióra nastepnie wrzucamy na gorący olej, od czasu do czau mieszając czekamy do zeszklenia cebuli, dodajemy miód, wycisniety sok z cytryny, na samym końcu dodajemy ok. pół papryczki chili i koncentrat pomidorowy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. sposób podania: wystudzony sos wykładamy warstwami na talerzu...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Menu na obniżenie cholesterolu

    ...najmniej dwa razy w tygodniu jedz tłuste ryby morskie. Polecane są zwłaszcza: śledzie, makrela, czy łosoś (są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 ). Dobrym wyborem będzie także dorsz, flądra, sola(...) nasilają syntezę cholesterolu wątrobie. Trzeba także zrezygnować z koncentratów spożywczych np.: zup w proszku. Ogranicz sól. Chodzi nie tylko o to, by mniej solić potrawy, ale także unikać...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Pomysłowe dania z... resztek

    ..., 2 łyżki koncentratu pomidorowego, szklanka bulionu, szklanka mrożonej kukurydzy lub z zalewy, szklanka czerwonej fasoli, łyżka sproszkowanej papryki chili, po 1/2 łyżeczki kminku, soli oraz pieprzu(...) i fasolę, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, wlej bulion, wymieszaj. Gotuj chwilę, dodaj przyprawy, wymieszaj i duś jeszcze kwadrans. Następnie dołóż mięso, gotuj chwilę razem. Podawaj na gorąco...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ....  Do jej przyrządzenia niezbędne będą oczywiście śledzie, które najpierw trzeba dokładnie oczyścić i wymoczyć. W tym samym czasie przyrządzić należy bazę pod zupę, czyli w garnku podgrzewamy 1,5(...) śmietany, najlepiej 30 proc.. Na koniec do wywaru dodajemy pokrojone w kawałki śledzie. Całość podgotowujemy na wolnym ogniu. By smak zupy był bardziej szlachetny, najlepiej przyrządzić ją kilka...

  • Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym szczególnie dbamy o nasze rodzinne tradycje, także te kulinarne. Ale kto powiedział, że nie można wprowadzać do nich niewielkich ulepszeń? Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, podczas uroczystej kolacji wigilijnej, należy skosztować wszystkich dwunastu potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Każdej potrawy trzeba przynajmniej spróbować. Przesąd głosi, że jeśli się to uczyni, następna wigilia będzie równie obfita, co ta odbywająca...