• Informacje na temat:

    śledzie jana

Przepisy na temat: śledzie jana
Artykuły na temat: śledzie jana
  • Smaczna Polska

    ...lat temu przebojem wkroczyła do kuchni wadowicka kremówka, ulubione ciastko św. Jana Pawła II. Imprezy kulinarne: 12-16 sierpnia - Festiwal Pierogów (Kraków); 23-24 sierpnia - Małopolski Festiwal Smaku (Kraków) 25 sierpnia - Święto Chleba i Wina (Wadowice); 30 sierpnia - Kociołek Galicyjski (Nowy Sącz). Kaszuby: Śledzie Otoczone lasami i wodami Kaszuby zachowały niezmienioną od wieków...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • ​Gdynia na (chłodniejszy) weekend

    .... Dostaniesz tu bałtyckie dorsze, węgorze, śledzie, flądry, okonie, halibuty i łososie. Ryby świeże, wędzone i w oleju. W całości i filetowane. Sprzedawcy pakują je próżniowo, możesz je więc bez problemu(...) grający w golfa bombą miłości (ściana hotelu Blick, ul. Jana z Kolna) i multikolorowe kreskówkowe postaci autorstwa Hiszpana GR170 (ul. Chrzanowskiego 13). Murali jest ponad 30, warto je wszystkie...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Mój świat to brud, występki, upadek i degeneracja

    ...dostałem od jednej z nich: "Edi wróć!". - Innym przykładem jest postać Leokadii Tchórznickiej, kuzynki Edwarda Popielskiego. To przenikliwa, bystra, inteligentna absolwentka romanistyki Uniwersytetu Jana(...) - to sceny kulinarne. Eberhard Mock urządza prawdziwe kulinarne ekscesy, pochłania potrawy, które nawiasem mówiąc, są moimi ulubionymi jak golonka czy żeberka... ...i śledzie. - Właśnie. I to...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Walka postu z karnawałem

    ...praktykuję od liceum. Gdy wsłuchuję się w swój oddech, uspokajam się, a moje myśli stają się wtedy czystsze - zauważa Dorota Landowska, aktorka teatru Studio, znana m.in. z filmu "Daleko od okna" Jana(...) beczce i wymachuje rożnem jak szpadą, ale jego wojsko - przeżarci i przepici przebierańcy - ledwo trzyma się na nogach. Z naprzeciwka nadciąga Post - wychudzony, uzbrojony w łopatę i dwa śledzie siedzi na...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Glad Pask!

    ...sztokfisze, śledzie i najwyżej suszone łososiowe grzbiety. Dzisiaj na wielkanocnych stołach coraz częściej pojawia się w Szwecji pieczona jagnięcina - obyczaj importowany w ostatnich dziesięcioleciach(...) św. Jana, początek lata!

  • Czerwiec jest miesiącem magicznym. Noc świętego Jana jest najkrótsza w roku. W sobótkową noc rozpalano ogniska, w które rzucano pęki aromatycznych ziół. Warto właśnie teraz zbierać i suszyć zioła. Mają w sobie największą moc i zapach. Zbliżają się wakacje. Czas wyjazdów, wolności, słońca, dojrzałych soczystych warzyw i owoców. Podczas ciepłych, długich wieczorów chętnie grillujemy, jedząc przy tym sałatki i inne przystawki. W tym miesiącu mamy obfitość sezonowych warzyw.