• Informacje na temat:

    śledzie grzybki

Przepisy na temat: śledzie grzybki
  • Staropolskie hity

    Kremowa zupa z borowików Sposób przygotowania 1. Suszone borowiki zalej wodą. Odstaw do namoczenia na 4 godziny. Odcedź i zalej 7 szklankami wrzątku.Gotuj przez 40 minut. Miękkie grzybki wyjmij(...) na mniej więcej 3 godziny. Następnie śledzie wyjmij z mleka. Dokładnie opłucz, wytrzyj do sucha, jeden filet zostaw w całości, a pozostałe bardzo drobno posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel. Odłożony filet...

  • Grzybki sa super pyszne i łatwe w wykonaniu tylko troche pracochłonne.Z tej porcji wyszło mi 25szt.

  • Może pracochłonne, ale efektowne i pyszne

  • pracy co niemiara, cierpliwość trzeba mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:)

  • Lubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko.

  • Co prawda pracochłonne ale warto sie pomęczyć:)

  • Zawsze wspaniałe jako dodatek lub danie główne.

  • Sprawdzony przepis na "Śledzie marynowane z grzybkami"

  • Świeże nie ustępują smakiem innym rybom. U mnie także na Święta!

  • Smak lata zamknięty w słoiku, świetna przystawka nie tylko na imprezki :P

Artykuły na temat: śledzie grzybki
  • Śledzie z fasolką

    Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w kostkę. Jeden filet odłożyć do dekoracji. Jabłko pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, połączyć...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • przysmak gajowego

    Dostałam michę opieniek (opieńków) więc przystępuję do ich przetworzenia. Grzybki pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam na osoloną wodę na jakieś 2,3 minuty...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • ...myślałam. M szybko zapakował w słoik i przed pracą dostarczyłam im grzybki do jajecznicy już podsmażone na maśle. Na obiad mama zrobiła gulasz i kluski oczywiście z grzybami :))) I tak grzyby...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Opiekance - przysmak slaski i chyba nie tylko

    Zeby nie bylo, ze ja tylko strawa duchowa sie karmie to normalnie pypcia na jezyku dostalam za opiekancami. Pewnie wiekszosci ten specjal, jest znany...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Wigilijna wieczerza

    ...), 0,25 l mleka, 1-2 suszone grzybki, 3-4 łyżki śmietany kremówki, sok z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tymianek, sól, pieprz 1. Borowiki pokroić w plasterki (kilka odłożyć do(...) i wstawić do piekarnika na kilka minut. Śledziowe jaja Składniki na 6 porcji: 2 solone śledzie, 50 dag tłustego twarogu, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 proc., 2 łyżki...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...