• Informacje na temat:

    śledź z ziemniakami i burakami

Przepisy na temat: śledź z ziemniakami i burakami
  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    Słynną sałatkę śledziową - śledź pod pierzynką - trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby składniki dobrze się "przegryzły". Samo przygotowanie potrawy nie powinno sprawić trudności.

  • Przepis wart wypróbowania: "Śledź z burakami"

  • Ten apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:)

  • Polecam tą sałatkę każdemu, kto lubi łączenie dwóch sprzecznych smaków: słonych śledzi ze słodkimi burakami. Sałatka pięknie prezentuje się na stole w dużym szklanym naczyniu. Można ją również serwować jako przystawkę w małych kielichach dla każdego z gości w osobnym naczyniu.

  • Marynowane śledzie podane z jogurtem, papryczkami czereśniowymi oraz ziemniakami posypanymi rzeżuchą.

  • Super danie na takie upalne dni. :)

  • Najlepiej by sałatka postała noc w lodówce wtedy składniki sie przegryzą.

  • Jest to sałatka śledziowa. Może być podawana jako przystawka i jako danie samodzielne, bardzo pięknie wygląda na stole i również pysznie smakuje. W mojej rodzinie niezastąpione na wszelkich imprezach i uroczystościach. Najlepiej smakuje z chlebem.

  • jak mamy ugotowaną jarzynę to sałatkę robi się ekspresowo :))

  • Z ziemniakami smakują wybornie.

Artykuły na temat: śledź z ziemniakami i burakami
  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Co jeść, gdy bardzo bolą cię stawy

    ...tłuste ryby morskie: tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki, makrela, halibut. Liczne badania naukowe potwierdziły, że spożywanie tłustych ryb co najmniej 2 razy w tygodniu (w ilości około 80-120 g) ma kluczowe...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Dieta dobra na odporność

    ...w nim znajdują się żywe kultury bakterii. Ryby prosto z morza W tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela czy śledź znajdują się największe pokłady witaminy D. Mimo, że warto włączyć je do diety...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • Skandynawska dieta przyspieszy metabolizm

    ...niż oliwa. Tego nie może zabraknąć w menu Tłuste ryby: Łosoś, śledź, makrela, dorsz. Jemy pieczone, wędzone, marynowane. Zawierają dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które zapobiegają...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ...powinna być wysokokaloryczna. Najlepsze są tłuszcze działające przeciwzapalnie, czyli kwasy omega-3. Są w morskich rybach (śledź, dorsz, łosoś, makrela). Inne ich źródła to olej rzepakowy i lniany...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...