• Informacje na temat:

    sledz z fasola i ziemniakami

Przepisy na temat: sledz z fasola i ziemniakami
Artykuły na temat: sledz z fasola i ziemniakami
  • Co jeść, gdy bardzo bolą cię stawy

    ...dzikiej róży, maliny, jeżyny. Fasola, soczewica, ciecierzyca i soja to źródło białka i wielu składników o właściwościach przeciwzapalnych. Olej lniany, rzepakowy i oliwa - dostarczają cennego kwasu...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Po co i jak stosować dietę eliminacyjną?

    Pozwala wyśledzić pokarmy, które mogą nam szkodzić. I sprawdzić, czy organizm dobrze toleruje poszczególne składniki jadłospisu.

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Natura kontra gościec

    ..., ziemniaki) nasilają objawy RZS. Warto na 2 tygodnie wyeliminować je z diety, by sprawdzić, czy objawy złagodniały. D Rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica). Nie może zabraknąć ich...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Zioła zamiast soli

    W latach 50. XX wieku mieszkańcy północnej Japonii licznie umierali na udary mózgu. Przyczyną masowej zachorowalności było spożywanie ogromnej ilość soli kuchennej: 18 gramów na dobę. Dzięki szerokiej kampanii społecznej Japończycy zaczęli ograniczać solenie. Po kilku latach śmiertelność spadła. Charakterystyczne dla mieszkańców kraju kwitnącej wiśni nadciśnienie tętnicze krwi również uległo zmniejszeniu.

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Jak chudnąć, gdy zdrowie szwankuje?

    ..., fasola, rzepa, brukiew, gorczyca, orzeszki ziemne. Nie powinny pojawiać się częściej niż trzy razy w tygodniu; trzeba je jeść gotowane lub kiszone, a nie na surowo. Jeśli wyniki badania TSH są...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...