• Informacje na temat:

    śledź z cytryną

Przepisy na temat: śledź z cytryną
  • Śledź pieczony

    ...40 minut w temp. 180°C. Rybę udekoruj pozostałą cytryną.

  • Smaczny pomysł na "Śledź z cytryną"

  • Śledź z cebulką

    ...cytryną, szczypiorkiem i surową cebulą.

  • Smaczny pomysł na "Śledź z cebulą"

  • Śledź na dwa sposoby

    ...posiekanym tymiankiem, z cytryną.

  • Sprawdzony przepis na "Śledź w awokado"

  • Śledź z cebulką, szczypiorkiem i sałatą

    ...dekoracji. Całość zalej olejem, tak aby przykrył wszystkie składniki. 2. Zakręć słoik, odstaw do lodówki na minimum godzinę. Na półmisku układaj liście sałaty, rozłóż cząstki śledzia, całość udekoruj cytryną...

  • Polecam tą sałatkę każdemu, kto lubi łączenie dwóch sprzecznych smaków: słonych śledzi ze słodkimi burakami. Sałatka pięknie prezentuje się na stole w dużym szklanym naczyniu. Można ją również serwować jako przystawkę w małych kielichach dla każdego z gości w osobnym naczyniu.

  • Śledzik jest dobry w każdej postaci, tym razem w zalewie z białego wina.

  • Wszechstronne: obiad albo przystawka, w zależności od dodatków.

Artykuły na temat: śledź z cytryną
  • Ognisty Śledź

    ...filety solą i pieprzem, skrop cytryną.     Do blendera wrzuć orzechy, trawę cytrynową, zmiksuj dobrze z łyżką soku cytrynowego. Powinieneś uzyskać wilgotną masę. Ok 1/2 łyżeczki masy wyłóż na filet od(...) ziół. Wrzuć wszystkie te skłądniki na rozgrzaną patelnie z oliwą, kiedy chilli jest miękkie wlej sherry vinegar, wino i miód, wymieszaj dobrze gotój aż sos lekko zgęstnieje.   Kiedy śledź jest...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • WIŚNIOWY ŚLEDŹ

    ...  Śledzie namoczyć w zimnej wodzie.  Jabłko i gruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zakwasić cytryną aby zapobiec czernieniu. Żurawinę i  papryczkę chili pokroić w drobne paseczki. Całość połączyć i wymieszać z jedną łyżką stołową  miodu. Papryczkę afrykańską pokroić na cztery części.  Śledzie pociąć  w paski o szerokości około 1 centymetra. Aby przygotować sos wiśniowy należy  jedną...

  • Picie odpowiedniej ilości wody to bardzo dobry nawyk. Warto sięgnąć po nią zwłaszcza rano. Okazuje się bowiem, że szklanka o poranku ma zaskakujący wpływ na nasz organizm. Naukowcy alarmują, że ponad 90% Polaków pije za mało wody, a co dziesiąty z nas nie pije jej w ogóle! Jest to bardzo niepokojące zjawisko, które może mieć zgubny wpływ na nasz organizm. Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać...

  • Śledź faszerowany orzeszkami ziemnymi

    ...postawiłam na zabawę kontrastami. Zestawiona jest słodycz miodu z ostrością musztardy i pikantnością papryki, słodkie miodowe marchewki z kwaśną cytryną. Kontrastowe zestawienie tekstur - miękka ryba...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Śledź w orzechach na kolorowym posłaniu

    I etap Orzechy obieramy i dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy drobno a drugą pozostawiamy w dużych kawałkach. Po umyciu kroimy paprykę czerwoną (w paski), papryczkę chili (w krążki usuwając ze środka ziarenka), cebulę (w 1/2 krążków),  jabłko ze skórką (w większe cząstki np. słupki). Wymyte płaty śledzia skrapiamy cytryną i solimy. Z mąki i piwa robimy ciasto podobnej...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...