• Informacje na temat:

    śledź wigilijny

Przepisy na temat: śledź wigilijny
  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    Słynną sałatkę śledziową - śledź pod pierzynką - trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby składniki dobrze się "przegryzły". Samo przygotowanie potrawy nie powinno sprawić trudności.

  • Wyborny śledzik na święta.

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    Jeśli pierogi, to te które nie mają ciasta na bazie mąki. Zamiast karpia - jesiotr w galarecie, czyli cieniutkiej powłoki wykonanej z mleka. Jeden z najwybitniejszych polskich kucharzy, właściciel jedynej w naszym kraju restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina - Wojciech Modest Amaro – zdradza, jak wygląda wigilijne menu w jego Atelier.

  • Danie na każdą okazję ,smakuje wszystkim i bardzo szybkie w wykonaniu .Polecam .

  • Śledzik na świąteczny stół - tradycja w nowym wydaniu

    Szukasz kulinarnych inspiracji? Zaskocz domowników niebanalnym połączeniem smaków! Klasyczny śledź w nowoczesnej odsłonie to idealny wybór na uroczystą, świąteczną kolację z najbliższymi. Przedstawiamy dwie propozycje, którym nie oprze się żaden wielbiciel śledzi.

  • postny obiad wigilijny

  • Poznajmy moc wigilijnych potraw

    Najczęściej podawanymi rybami na wigilijnym stole są: karp, śledź, pstrąg i dorsz. Dania z ryb miały zapewnić dostatek, siłę, zdrowie oraz powodzenie w interesach.(...) pieniędzy. • Dania z fasolą miały jednak zapewnić nie tylko bogactwo, ale też zgodę i miłość. Jabłka • Uznawane były za symbol miłości, zgody i nieśmiertelności. • Jabłka na wigilijnym...

  • Pierogi, śledź, ryba a może również coś innego? zachęcam do zrobienia tortu naleśnikowego z pieczarkami i kapustą kiszoną.

  • Jak odchudzić święta?

    Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas. Wszyscy zasiadamy przy wigilijnym stole zastawionym tradycyjnymi potrawami. Jak nie odmówić sobie ulubionych potraw i czuć się dobrze odchodząc od stołu? Co można zmienić w przygotowaniu tradycyjnych potraw - radzi ekspert.

  • Elegancki, łatwy i pyszny śledź na stół wigilijny.

Artykuły na temat: śledź wigilijny
  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    ...galaretka, zrobiłem ją jako 6-latek. Rodzinę, żonę i dzieci lubię w święta zaskoczyć, np. w tym roku zamierzam przygotować miodownik z fasolą tonka. Jest słodka z natury, więc zastąpi cukier. Śledź...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    W szczycie przedświątecznej gorączki zewsząd atakują nas reklamy z barszczem, choinką i karpiem, który urasta niemal do rangi symbolu gwiazdki. Tymczasem, wbrew temu, co próbują nam od lat wcisnąć marketingowcy, karp na wigilijnym stole jest stosunkowo młodym wynalazkiem.

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Śledź piernikowy z rodzynkami

    Prawdziwie świąteczna wersja wigilijnego śledzia. Najlepiej smakuje „następnego dnia” kiedy smaki się przegryzą, więc o przygotowaniu trzeba pomyśleć dzień przed wigilią.

  • Podczas kolacji wigilijnej nie wszystkie potrawy odpowiadają gustom zebranych, jednakże zwyczaj nakazuje spróbowania choćby odrobiny każdego z dań. Podobnie rzecz wygląda podczas wieczerzy w tradycji prawosławnej. Tam jednakże kisiel z owsa , przez swój specyficzny smak, rysował prawdziwe grymasy na twarzach zebranych. Fot. 123RF/Picsel Paskudztwa? Specyfikę kolacji wigilijnej na Kresach doskonale opisuje mistrz Melchior Wańkowicz: "Pośrodku stołu pofalowanego bielą obrusa, na pękach siana...

  • Śledź świątecznie

    .... Śledź po kujawsku Składniki na 6 porcji: 60 dag solonych śledzi, 2 łyżki oleju, 1 szklanka mleka, 30 dag jabłek, suszony majeranek, sok i skórka otarta z cytryny, mielona ostra papryka, 2 łyżki...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym szczególnie dbamy o nasze rodzinne tradycje, także te kulinarne. Ale kto powiedział, że nie można wprowadzać do nich niewielkich ulepszeń? Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, podczas uroczystej kolacji wigilijnej, należy skosztować wszystkich dwunastu potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Każdej potrawy trzeba przynajmniej spróbować. Przesąd głosi, że jeśli się to uczyni, następna wigilia będzie równie obfita, co ta odbywająca...