• Informacje na temat:

    śledź w wodzie po ogórkach

Przepisy na temat: śledź w wodzie po ogórkach
  • Śledź z ogórkiem i śliwkami

    Świąteczna przystawka.

  • Jestem zdecydowaną zwolenniczką przystawek śledziowych. Dziś w towarzystwie grzybów, marchewki i cebuli.

  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    Słynną sałatkę śledziową - śledź pod pierzynką - trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby składniki dobrze się "przegryzły". Samo przygotowanie potrawy nie powinno sprawić trudności.

  • Najbardziej znanym i najczęściej przygotowywanym przetworem na zimę są ogórki kiszone. Można je później wykorzystać np. jako przekąskę do mięsa czy dodatek do sałatek itp. Ogórki wykorzystujemy ale co z wodą, w której się kisiły ? Zdecydowanie szkoda ją wylewać, gdyż można ją wykorzystać na kilka sposobów.

  • Śledź w czterech sosach

    ...moczyć w wodzie przez 6-12 godzin. W czasie moczenia dwukrotnie zmienić wodę. Ostatnie 2 godziny moczyć w mleku. Po tym czasie wyjąć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. 2. Żółtka utrzeć z musztardą...

  • Trochę nietypowe śledzie. Kto by pomyślał o takim połączeniu – filet śledziowy solony zawinięty z jajkiem na twardo w naleśniku, pod pierzynką z ogórka, cebuli i majonezu. Po raz pierwszy zjadłam go w pracy od koleżanki, która robi go na każde święta od 8 lat. U mnie też zagości na stałe, bo jest pyszny :) Poniższy przepis jest z 1 śledzia – wiadomo, że zawsze robimy więcej. Wszystkie proporcje mnożymy przez ilość filetów śledziowych.

  • 1,5 kg filetów solonych; 500 ml mleka.

  • Przepis wart wypróbowania: "Śledź po japońsku"

  • Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja też od czasu do czasu w inne święta na życzenie męża .

  • Śledź podany w stylu ryby po grecku - z duszoną marchewką, cebulką z dodatkiem przecieru pomidorowego. Można podać w jednej dużej misce albo zrobić indywidualne porcje w szklaneczkach. świetna przystawka na różne okazje

Artykuły na temat: śledź w wodzie po ogórkach
  • Księga smaków: Śledź

    ...dalszego przetwarzania zwykle są mocno solone. Aby pozbawić je nadmiaru soli, mocz je w wodzie mineralnej lub w mleku, będą delikatniejsze. 2. Do eleganckich dań wybieraj części środkowe płatów...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Śledź w czterech sosach

    1,5 kg filetów solonych; 500 ml mleka.

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    Nawet wśród morskich ryb (są najzdrowsze) śledź jest wyjątkowy. Zawiera łatwo przyswajalne minerały i dobre tłuszcze, na dodatek w idealnej proporcji. Sam świeży śledź nie zaszkodzi nikomu, ale na(...) przygotowane, ale przedtem dobrze wymoczone, najlepiej w wodzie pół na pół z mlekiem. Usuniesz groźną w tej chorobie sól, a twój organizm przyswoi zawarty w śledziach kwas EPA, który obniża ciśnienie...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Sześć nieoczywistych rzeczy, które przeszkadzają się wyspać

    ...całkowity czas snu prawie o godzinę. Nasza rada : Cenne kwasy znajdziesz w tłustych rybach morskich (dorsz, makrela, śledź). Jedz je dwa razy w tygodniu. Źródłem omega-3 jest też olej lniany, rzepakowy...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...