• Informacje na temat:

    śledź w oleju z musztardą i imbirem

Przepisy na temat: śledź w oleju z musztardą i imbirem
Artykuły na temat: śledź w oleju z musztardą i imbirem
  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    .... Piekarnik nagrzej do 175 st.C. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut. Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi Składniki(...) oleju 1 mała cebula 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland 2-3 łyżki śliwek suszonych Bakalland 2 łyżki płatków migdałowych Bakalland liść laurowy 2 gwiazdki anyżu...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Dobrana para

    ..., miodu. Do smaku: świeżo zmielony pieprz, sól morska. Sezam i sledź Dlaczego razem? Bo przeciwdziałają osteoporozie. Tłuste ryby morskie, takie jak śledź, to cenne źródło witaminy D. Dzięki(...) zostaje na powierzchni. Na obiad: Polędwiczki drobiowe z grilla w marynacie z oleju rzepakowego, soku i startej skórki z cytryny, z dodatkiem posiekanej zielonej cebulki i pieprzu. Jogurt i porzeczki...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Zdrowych świąt

    ...? Czerwony barszczyk nie zawiera ich zbyt dużo, ale uważaj na uszka! Zupę grzybową podawaj czystą, bez dodatku śmietany i makaronu. Nie przesadzaj też ze smażonym karpiem. Pamiętaj, że śledź jest tłustą rybą, dlatego nie dodawaj do niego majonezu czy oleju. Równie pysznie smakuje marynowany i podany z cebulką. Jeżeli przygotowujesz tradycyjną sałatkę jarzynową, majonez zastąp jogurtem wymieszanym...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Smacznych świąt

    ...mąki, 2 żółtka, pieprz, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). 2. Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min(...) samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Musztarda to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin. Można wykorzystywać ją w kuchni także do robienia sosów sałatkowych, panierki czy marynat do mięs. Co trzeba o niej wiedzieć? Na co uważać, kupując ją w sklepie? Kiedy lepiej jej nie jeść? Musztarda to świetny dodatek do mięs. Fot. 123RF.COM/PICSEL Gorczyca była lekiem Grecy i Rzymianie używali gorczycy jako leku na artretyzm i bóle zębów. Zalecał ją nawet sam Hipokrates. W starożytnym Egipcie z kolei ziarna gorczycy stosowano na bóle...