• Informacje na temat:

    śledź śmietana majonez

Przepisy na temat: śledź śmietana majonez
Artykuły na temat: śledź śmietana majonez
  • ŚLEDŹ DLA MAGDY .... http://kulinarni.pl/kulinarny-blog-roku-2013,2139,c/widget,947016.html...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Trzustka: Jak ją chronić

    ...kilka następnych dni dobrze jest odżywiać się według ścisłej diety. Oto jej najważniejsze zalecenia: ● Koniecznie ograniczmy tłuszcze. Zakazane są m.in.: śmietana, tłuste mięsa, wieprzowina, baranina, kabanosy, kiełbasy, salami, parówki, pasztety, żółtka jaj, oleje, margaryna, tłuste ryby (np. karp, śledź, tuńczyk w oleju, makrela, sardynki w oleju), czekolada, majonez, torty, ciasta z kremem...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Na przystawkę sałatka warzywna w majonezie i śledź w śmietanie. Potem zupa, najlepiej ze śmietaną, gęsta i sycąca. Główne danie jest oczywiste - kotlet schabowy, smażony na smalcu (najlepszy!), do(...) specjalnie trudne, ani kosztowne, a smak potraw niewiele na tych zmianach ucierpi. Jogurt zamiast majonezu i śmietany Zacznijmy od majonezu - praktycznie w każdej potrawie (z wyjątkiem babki...

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Wykwintne sałatki

    ...) idealny będzie sos majonezowy lub jogurtowy. Aby wydobyć z dania wszystkie smaki i aromaty, sałatkę warto przygotować wcześniej i umieścić na kilka godzin w lodówce. Wyjmuje ją się na pół godziny(...), 8 łyżek octu balsamicznego, sól, pieprz, cukier, 500 g krewetek, 50 g jogurtu naturalnego, 8 łyżek majonezu, cytryna, 100 g pomidorów cherry. Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Cukinię...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Post zamiast głodówki

    ...palcach jednej ręki. To cukier, biała mąka, śmietana i... bułka tarta. Podpowiadamy, jakich zasad warto przestrzegać w czasie postu. Warzywa św. Daniela Ten rodzaj postu, polega na jedzeniu jarzyn(...), sardynka, tuńczyk czy śledź. Obniżają one poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i arytmii. Naukowcy podkreślają, że...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...