• Informacje na temat:

    śledz po węgiersku kuchenne rewolucje

Przepisy na temat: śledz po węgiersku kuchenne rewolucje
Artykuły na temat: śledz po węgiersku kuchenne rewolucje
  • W książce znajduje się blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje. Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs. Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski. Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu! Gulasz z...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Gotowanie nie jedno ma oblicze. Dla doświadczonego kucharza terminy flambirowanie czy blanszowanie są jasne i zrozumiałe. Kulinarnym nowicjuszom natomiast przyda się krótki słownik podstawowych sposobów przyrządzania potraw. Fot. 123RF/Picsel Przede wszystkim potrawy możemy gotować na dużym bądź małym ogniu. Pierwszego rodzaju obróbki wymagają na przykład warzywa strączkowe, a drugiego mięsa czy ziemniaki. Potrawy możemy też dusić - wtedy powoli gotują się one we własnym sosie, lub z małą...

  • Gotowanie jest przyjemne i proste, jeżeli sięga się po sprawdzone przepisy i kuchenne gadżety. Dzięki akcesoriom do kuchni, potrawy przygotowuje się szybko, a utrzymanie porządku zajmuje niewiele czasu. Fot. Adobe Stock Oto 10 gadżetów, które przydadzą się w małej i dużej kuchni. 1. Silikonowe formy do pieczenia Formy do pieczenia wykonane z silikonu ułatwiają wyjmowanie gorących ciast i pasztetów. Pieczona masa nie przywiera do silikonu spożywczego, dzięki czemu ciasto wyciąga się w całości...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Każdy z nas ma swoje kuchenne nawyki i przyzwyczajenia. Niektóre z nich ułatwiają nam gotowanie, a inne z kolei wydają się być jedynie kwestią przyzwyczajenia. Ale czy wiedzieliście, że niektóre z nich mogą być bardzo niebezpieczne? Kuchnia, obok łazienki, jest jednym z tych miejsc w naszym mieszkaniu, które szczególnie upodobały sobie różnego rodzaju bakterie, także te, powodujących zatrucia i choroby. Mają one tutaj niemal doskonałe warunki do mnożenia się. Niestety, część z naszych...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Zabrakło jajek? Mikser nie działa? W kuchni różne rzeczy potrafią się zdarzyć. Wpadki można popełnić na każdym kroku. Ważne, by wyjść z opresji bez szwanku. By nasze dania nie ucierpiały. Dlatego trzeba być gotowym na każdą ewentualność. Jeśli zawiedzie jeden sprzęt, trzeba poszukać odpowiedniego zamiennika. Zapraszamy do zapoznania się z naszą listą. Aby zapisać grafikę, kliknij prawym klawiszem na obrazek i wybierz "Zapisz obraz jako".

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Kochanego ciałka nigdy za wiele? Niestety, to nieprawda. Naukowcy biją na alarm: nadwaga i otyłość nie tylko zwiększają ryzyko depresji, ale również zmniejszają satysfakcję z własnego ciała i zaniżają samoocenę. Fot. 123RF/Picsel Ludzie zmagający się z problemem nadwagi rozpaczliwie szukają zdrowych, ale i skutecznych sposobów uregulowania wagi, dzięki którym ich organizm będzie funkcjonował na najwyższych obrotach. Wystarczy się rozejrzeć, by się przekonać, że w obecnych czasach króluje...