• Informacje na temat:

    śląsku remigiusz raczka

Przepisy na temat: śląsku remigiusz raczka
  • Wypróbowany przepis na "Rolady po śląsku"

  • Sprawdzony przepis na "Rolada wołowa po śląsku"

  • Prawdziwa śląska rolada to wołowe mięso. Ja czasem robię ją z kurczaka a czasem z karczku i są równie smaczne. Tym razem zamiast boczku i kiełbaski rozgościły się w niej frankfuterki

  • Sprawdzony przepis na "Karp po śląsku: Trzy życzenia słodkiej rybki"

  • Łatwe, efektowne, smaczne.

  • Jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych na Śląsku

  • zwana też plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu)

  • Często spotykana na śląsku a mnie się zachciało trochę pogrillować w zimie.

  • Tyle ile jest wsi i miasteczek na Śląsku, tyle pewnie będzie wersji tego wigilijnego dania!

  • Jest to bardzo prosta i smaczna potrawa bardzo chwalona na śląsku serdecznie polecam:)

Artykuły na temat: śląsku remigiusz raczka
  • Najlepsze przepisy z kuchni Misia i Tygryska ? najpopularniejszych postaci z historyjek Janoscha. Zawsze wiedzieliśmy, że gotują pyszne rzeczy, teraz możemy skorzystać z bardzo prostych receptur i wskazówek. Zupy, desery i sałatki ? wspólna zabawa dzieci i rodziców w towarzystwie Misia, Tygryska, Mai Papai i Świnki. Janosch to artystyczny fenomen, najpopularniejszy ilustrator i autor książek dla dzieci w Europie, grafik, malarz i pisarz. Urodził się w 1931 roku na Górnym Śląsku w robotniczym...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nie masz jeszcze pomysłu na świąteczne menu i dekoracje? Podpowiadamy, jak sprawić, by tegoroczny świąteczny obiad na długo pozostał w pamięci twoich gości. Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Po pierwsze: Święconki Święconka (nazywana także święconym) to tradycyjna nazwa pokarmów, które świeci się w kościołach w Wielką Sobotę. Zgodnie ze starym zwyczajem, który sięga XIV wieku, gospodynie wkładają do wiklinowych koszyków (zdobionych...

  • Nie spiesz się. Odpocznij. I dobrze zjedz. Slow life z widokiem na Śnieżkę czyli Polna Zdrój zapewni nie tylko świetne przepisy na wszelakie okazje i mądre porady, ale sprawi także, że przestaniesz gnać. Kochaj, gotuj, żyj i ciesz się. Ta książka to historia niezwykłych gospodarzy Polnej Zdrój, którzy osiedlili się w XIII-wiecznym miasteczku Wleń niedaleko Jeleniej Góry i odmienili życie małego przedwojennego uzdrowiska na Dolnym Śląsku. Odrestaurowali ponad 200-letnie siedlisko i stworzyli...

  • Wielkanoc, inaczej zwana Paschą, jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, obchodzonym na pamiątkę Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Dla większości z nich jest to również czas, kiedy po czterdziestu dniach postu można się najeść do syta. Fot. 123RF/Picsel Bez chrzanu nie ma śniadania Tuż po Rezurekcji, czyli porannej mszy odprawianej w Wielką Niedzielę, wszyscy spieszą do domów, by zasiąść do świątecznego, suto zastawionego stołu. W...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Jest takie miejsce na Dolnym Śląsku, które kusi tajemnicą średniowiecznej historii, przyciąga neorenesansowym pięknem architektury i zarazem nęci doskonałym wyczuciem potrzeb nowoczesnego klienta. Z dala od zgiełku miasta, wtulony w pejzaż Borów Dolnośląskich, nad wartką rzeką Kwisą stoi od wieków niewzruszenie majestatyczny Zamek Kliczków. Największy tego typu obiekt pałacowohotelowy w Polsce, przywrócony do dawnego blasku przez firmę Integer, płynnie łączy poszanowanie historii z bogatą...

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...

  • Wielki Piątek to dzień kiedy zaczynamy gotować oraz piec. Wtedy właśnie powinno przygotowywać się wszystkie przysmaki na wielkanocny stół. Wśród nich nie może zabraknąć bogato zdobionych jaj, które poświęcimy w kościele w Wielką Sobotę. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Symbolika Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Już od najdawniejszych czasów czczono je wierząc, że posiada wiele właściwości dobroczynnych i życiodajnych. W starożytnym Egipcie było symbolem boga Ptaha - boskiego...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Dodaj przepis na świąteczne danie wraz ze zdjęciem do serwisu Smaker.pl i wygraj fantastyczne nagrody! Konkurs rozpoczyna się 20.12.2011 i trwa do 31.12.2011 W związku z problememi technicznymi konkurs zostaje przedłużony do dnia 6 stycznia 2012 roku włącznie. Potrawy podawane podczas Świąt Bożego Narodzenia różnią się w zależności od regionu. Na Kujawach podawana jest zupa z suszonych owoców, w Wielkopolsce i na Śląsku zupa migdałowa... A co gości na Twoim świątecznym stole? Podziel się z...