• Informacje na temat:

    śląska makówka

Przepisy na temat: śląska makówka
  • Tradycyjna śląska potrawa wigilijna, bardzo smaczna i łatwa do przyrządzenia

  • Pyszny, słodki i mocno alkoholowy deser

  • Wołowa rolada, modro kapusta i kluski polane przepysznym sosem to tradycyjny śląski obiad przygotowywany przeważnie tylko w niedzielę. Nie można powiedzieć że nie są pracochłonne (razem z kluskami i modrą kapustą) to w zamian otrzymamy syty i rewelacyjny w smaku obiad.

  • Sprawdzony przepis na "Rolada śląska"

  • Ref: Hmm... Wodzionka – Suchy chlyb i wody szklonka Hmm... Wodzionka – to najlepszo z wszystkich śląskich zup. Hmm... Wodzionka – jak jom zrobi moja żonka Hmm... Wodzionka – to jest łosmy świata cud . Leć do kuchnie i z bifyja gorczek weś, puś kokotek, nalyj wody i na piec. Potym wejrzij czy porządny łogiyń mosz, no – to piyrwszo czynść warzynio znosz. Tera nojważniejszy bydzie suchy chlyb, zrob go w konski i do jakiś michy wciep. Łobejrz czy w boncloku jakieś tłuste mosz, no – to drugo...

  • Po prostu pyszna sałatka ziemniaczana.

  • Smaczny pomysł na "Buchty ze Śląska"

  • Prosty sposób na pyszną potrawkę. Danie podaję z ryżem lub jako samodzielne danie z kromką chleba.

  • Kluski śląskie na słodko? Oj tak! Połączone z jogurtem i świeżymi borówkami są znakomite - błyskawicznie znikają z talerza! :)

  • Dużo osób lubi smak rolady śląskiej, ale nie każdy ma czas, chęć i umiejętność żeby je zrobić, a nie ma się co czarować, że nie jest to łatwe danie, dlatego przedstawiam tutaj gulasz, który smakuje identycznie jak znane rolady. Sosik jest biały, bo my takie z mężem lubimy, ale jeśli kogoś to "odstrasza" oczywiście może sobie zagęścić go po swojemu żeby miał brązową barwę :))

Artykuły na temat: śląska makówka
  • Marta Manowska o świętach w rodzinnym domu

    Prowadząca program "Rolnik szuka żony" Marta Manowska pochodzi z Katowic i nie wyobraża sobie tradycyjnych świąt w innym miejscu. Przygotowuje śląskie makówki, zawsze bierze udział w pasterce, ale gra także z rodziną w... karty.

  • Małopolska z Podhalem, Podkarpacie i Śląsk to te regiony naszego kraju, w których wpływy innych tradycji kulinarnych mieszały się przez wieki. Ale to tutaj też mamy najbardziej charakterystyczne potrawy i produkty regionalne. Żurek śląski najlepiej smakuje w specjalnym bochenku. Fot. 123RF.COM/PICSEL Małopolska jest zróżnicowana nie tylko pod względem krajobrazu, architektury, tradycji czy religii, ale także pod względem kulinarnym. Województwo to może pochwalić się 24 specjałami, które...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...zupę z siemienia lnianego z jagłami lub szyszki z kaszy z bakaliami. Ze Śląska weganie mogą pożyczyć siemieniotkę (zupę z ziaren konopi), makówki czy moczkę. W makówkach, przygotowywanych z bułek...

  • W drugim odcinku programu, w konkurencji autorskiej jurorzy nagrodzili przepis Grzegorza. Zobaczcie jak przygotować deser ze śląskim akcentem "Zmierzch nad grubą". Galaretki z kawy i soku pomarańczowego: 1 szklanka soku pomarańczowego1 szklanka kawy1 łyżeczka żelatyny Czarna kruszonka: 90 g masła100 g mąki80 g cukru pudru szczypta soli 40 g kakao1 łyżeczka sproszkowanego węgla bambusowegosuszone wiśnie - puffingowane, rozdrobnione Mus czekoladowy:90 g żółtek45 g całych jaj110 g cukru100 g...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    Pochodzą z różnych zakątków Polski, gdzie panują nieco odmienne zwyczaje. Inaczej się jada, inaczej świętuje...

  • Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu.Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi poruszać się w świecie smaków skądś znanych. W wielu przypadkach to...

  • W naszych sercach ciągle lato, ale za oknami, na talerzach i w najnowszym wydaniu magazynu PYSZNE już coraz bardziej jesiennie. Na pierwszy ogień wzięliśmy ziemniaki, z których jesteśmy dumni, jak Włosi z oliwek. Pieczemy je w ognisku, smażymy na patelni, gotujemy, trzemy na tarce, doprawiamy z pasją. Po deszczu idziemy na grzyby, a potem znowu pichcimy na potęgę: pizza, tagliatelle, zupa - wszystko okupione niemałym, choć przyjemnym wysiłkiem w postaci porannych wędrówek po lesie. Gdy dopada...

  • W czasie karnawału tradycja nakazuje bawić się i jeść do syta, najlepiej tłusto i słodko. W Tłusty Czwartek na pewno wybierzemy pączki lub chrusty. Czym objadać się w pozostałe dni karnawału? Co serwować w karnawale?      Fot. 123RF.COM Karnawał, przypadający na okres od święta Trzech Króli, czyli 6 stycznia i trwający do Środy Popielcowej (rozpoczynającej Wielki Post) jest mocno zakorzeniony w tradycji chrześcijańskiej. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" w rolę surowych krytyków wcielą się uczestnicy programu "The Voice Kids". W poprzednim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy słodkich zmagań zmierzyli się z niełatwym przepisem Michała Brysia na czarnobiałą tartę. Aby w krótkim czasie przygotować dwa rodzaje ciasta, delikatny krem oraz masę makową, każdy z nich musiał wzbić się na szczyt swoich umiejętności kulinarnych. Przydało się również opanowanie, spostrzegawczość oraz dobre zarządzanie...

  • Majówka za pasem, a to oznacza, że najwyższy czas pomyśleć, jak przygotować się do tych kilku wolnych dni. Niezależnie od tego czy planujecie wyjazd za miasto czy też odpoczynek w domowym zaciszu, majówka jest dobrą okazją do rozpoczęcia sezonu grillowego. Fot. materiały prasowe Za co kochamy grillowanie? Przede wszystkim za możliwość odpoczynku. To jeden z najlepszych sposobów na relaks, odstresowanie i dobrą zabawę w kameralnym gronie. Co uwielbiamy grillować? Kiedyś na rusztach królowały...