• Informacje na temat:

    skrzydelka pyszne w zalewie

Przepisy na temat: skrzydelka pyszne w zalewie
Artykuły na temat: skrzydelka pyszne w zalewie
  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • W naszych sercach ciągle lato, ale za oknami, na talerzach i w najnowszym wydaniu magazynu PYSZNE już coraz bardziej jesiennie. Na pierwszy ogień wzięliśmy ziemniaki, z których jesteśmy dumni, jak Włosi z oliwek. Pieczemy je w ognisku, smażymy na patelni, gotujemy, trzemy na tarce, doprawiamy z pasją. Po deszczu idziemy na grzyby, a potem znowu pichcimy na potęgę: pizza, tagliatelle, zupa - wszystko okupione niemałym, choć przyjemnym wysiłkiem w postaci porannych wędrówek po lesie. Gdy dopada...

  • W kioskach i salonach prasowych możecie już znaleźć najnowszy numer Magazynu Pyszne. Jak zwykle, znajdziecie w nim mnóstwo przepisów i inspiracji kulinarnych, które ułatwią wam codzienne gotowanie. Najnowsze PYSZNE już szykują się do świąt wielkanocnych. Na tapetę wzięliśmy jajko - z pozoru zwykłe i nudne, ale my udowadniamy, że można z niego stworzyć bardzo urozmaicone menu: na słodko i na wytrawnie, na co dzień i od święta. Poza tym w naszych warsztatach kulinarnych przygotowujemy...

  • W najnowszym wydaniu PYSZNYCH grillujemy to, co w tym sezonie najmodniejsze, czyli burgery. Przyrządzamy je jednak po swojemu, na przykład z oscypkiem albo hummusem. Oddajemy też hołd pomidorom, choć - kto wie - może to nawet miłość? Z miłości bowiem człowiek robi różne dziwne rzeczy, choćby dżem z pomidorów. W Domowej piekarni pieczemy... chleb, a jakże! Każdy znajdzie w naszej piekarence coś dla siebie. Poza tym odkrywamy smakowite sekrety oleju i oliwy, przygotowujemy przetwory na zimę,...

  • Najnowszy numer magazynu PYSZNE to prawdziwa laurka na cześć wiosny. Na tapetę wzięliśmy szparagi - białe i zielone - i odkryliśmy wszystkie ich tajemnice. Wiemy, jak je przyrządzać i jakie cuda można z nich przygotować, więc zapraszamy do lektury wszystkich tych, którzy do tej pory podawali je tylko z bułką tartą przesmażoną na maśle. Nieśmiało przygotowujemy się też do grilla. Wiosenna pogoda rozkręca się w tym roku powoli, ale my się tym nie zrażamy i - jak na majówkowy numer przystało -...

  • Święta tuż, tuż, a u nas już! Lepiej zawczasu przygotować się do Wigilii, żeby później uniknąć nerwówki i móc w pełni cieszyć się czasem spędzanym w gronie najbliższych. W tym roku stawiamy na tradycję w najbardziej tradycyjnym wydaniu i proponujemy świąteczne menu na modłę regionalną. Może zamiast barszczu podamy zupę brzadową po kaszubsku, a kutię zastąpimy góralską kołatanką? Do odważnych świat należy! Nie zapominamy o karpiu,bo święta bez karpia się nie liczą, ale staramy się zaserwować...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Są jednym z najpopularniejszych, wakacyjnych deserów i obowiązkową przekąską każdego Polaka wypoczywającego nad morzem. Jak odtworzyć ten smak w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Urlop bez gofrów? Trudno to sobie wyobrazić. Niektórzy z nas robią je samodzielnie, jednak zdecydowana większość decyduje się je kupić. Ich popularność nie powinna dziwić, gdyż są nie tylko smaczną, ale i bardzo prostą w przygotowaniu przekąską. Czy gofry są zdrowe? Ze zrobieniem gofrów powinien poradzić...

  • W czerwcowych PYSZNYCH jest pięknie i słodko, czyli jednym słowem - truskawkowo. Pieczemy truskawkowe ciasta, komponujemy truskawkowe desery, a także doprawiamy truskawkami… mięso, a co! W końcu to jedyny czas w roku, kiedy możemy się cieszyć tymi fantastycznymi owocami, więc staramy się wykorzystać go do ostatniej kropli... soku z truskawek ;-) Poza tym staramy się nie odlatywać zbyt daleko i pamiętamy o stałych punktach programu. Komponujemy szybkie i smaczne Menu na co dzień, pieczemy...

  • W najnowszym numerze magazynu kulinarnego PYSZNE karnawał trwa w najlepsze! Smażymy pączki i faworki, pieczemy torty i gotujemy po cesarsku - tak jak wiedeńczycy. fot. PYSZNE/Facebook W warsztatach kulinarnych nauczymy się, jak przyrządzić domowy makaron i nauczymy się smażyć steki doskonałe. Od tej pory zawsze będą takie, jak trzeba: rare, medium albo well done. Dowiemy się też, która sól jest najzdrowsza i jakie tajemnice kryje fasola czarne oczko, mung i pinto. A na deser tekst o...