• Informacje na temat:

    składanie ciasta w kopertę

Przepisy na temat: składanie ciasta w kopertę
  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

  • Czasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć naprawdę pomysłowe i pyszne danie. Kurczak w otoczeniu warzyw, ukryty w kopercie z ciasta francuskiego z pewnością zrobi na gościach piorunujące wrażenie. Czas jego przygotowania jest wyjątkowo krótki. Na talerzu danie prezentuje się ciekawie, a smakuje wybornie. Potrawa z pewnością sprawdzi się w ramach lekkiego, a zarazem eleganckiego obiadu.

  • Rogaliki z bryndzą

    Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła, 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka wody, szczypta soli), opakowanie bryndzy (ok. 20 dag), 10 dag serka śmietankowego, tymianek, cząber, ew. sezam i kminek, sól, jajko.

  • Ciasto pracochłonne, ale smak wynagradza poświęcony na przygotowanie czas.

  • Cronuty z lukrem

    ...i rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Na połowie ciasta ułóż cienkie plastry schłodzonej Kasi i przykryj drugą połową ciasta. Brzegi sklej, dociskając ciasto palcami. Rozwałkuj je na duży prostokąt,a następnie złóż w kopertę. Czynność składania i rozwałkowywania powtórz kilka razy. Ostatecznie ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm. Z ciasta wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm...

  • Sałatka jest bardzo pożywna naprawdę idzie się nią najeść może świetnie służyć za danie główne, sprawdza się na każdej domowej randce ;))

  • Owocowe strucle

    Francuskie paluchy z krokantem Sposób przygotowania 1. Z obu mąk, 2/3 szkl. zimnej wody, 1/3 kostki masła oraz soli zagnieć ciasto. Chłodź je 1 godz. Rozwałkuj, zwiórkuj resztę masła, złóż.  2. Placek z masłem rozwałkuj, złóż w kopertę, rozwałkuj. Chłodź 30 minut. Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórz jeszcze 3 razy.  3. Jabłka obierz, potnij. Owoce połącz z krokantem. Ciasto...

  • porady na temat ciast...

  • Rogaliki półfrancuskie

    Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszam z drożdżami,cukrem i szczyptą soli.Rdzeń wanilii wrzucam do mąki. Wbijam 1 jajko. Zagniatam.Kiedy składniki się połączą, wlewam stopione masło. Zagniatam dalej, jeszcze kilka minut. Przykrywami wkładam do lodówki na godzinę. Potem rozwałkowuję na placek. Posypuje go kawałkami zimnego masła.Składam jak kopertę i ponownie rozwałkowuję. Chłodzę 45 min. Czynności...

  • Przepis na ciasto francuskie, oraz przygotowanie rurek z kremem.

Artykuły na temat: składanie ciasta w kopertę
  • 5 sposobów na idealne ciasto francuskie

    ...1. Wwałkuj w ciasto mocno schłodzone masło. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Masło pokrój na 4 plastry i ułóż na cieście obok siebie. Boki ciasta zakładaj na masło jak kopertę, rozwałkuj i jeszcze raz złóż. Składanie i wałkowanie powtarzaj około 3-4 razy. Włóż ciasto na godzinę do lodówki, znów rozwałkuj i złóż kilka razy, aż do całkowitego wwałkowania masła w ciasto. 2. Ciasto...

  • Powszechnie wiadomo, że podawaniu potraw powinna towarzyszyć odpowiednia oprawa. Jak składać serwetki tak, by zachwycały? Zaczynamy od klasycznej gwiazdy.     By złożyć serwetkę w elegancką, efektowną gwiazdę należy wykonac cztery proste kroki. 1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz złożyć na pół, tak aby z dołu można było ją otworzyć; następnie górną i dolną warstwę jeszcze raz złożyć na pół w kierunku ku górze.2. Następne...

  • Brick nadziewane serem i cukinia

    Danie, ktore mielismy dzis na kolacje. Brick to platy ciasta z maki pszennej i wody. Znane sa w kuchni zydowskiej i srodziemnomorskiej, sa troche podobne...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Naleśniki na słodko

    Ciasto naleśnikowe powinno odpocząć, odstawmy je na 20-30 minut, żeby mąka napęczniała. Dzięki temu ciasto będzie aksamitne, a naleśniki gładkie. Zamiast mleka można do ciasta zastosować piwo, a wodę zwykłą zastąpić gazowaną. Żeby uniknąć smarowania patelni tłuszczem, do ciasta dodaję dwie łyżki stopionego i ostudzonego masła albo oleju. Waniliowe z bakaliami i cytrusami Składniki na...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Biały ser w roli głównej

    ..., złóż jak kopertę i chwilę wałkuj. Następnie włóż na 10 min do lodówki. Czynności z masłem, składaniem w kopertę, wałkowaniem i schładzaniem powtarzaj do wyczerpania masła. 2. Ciasto pokrój(...) w temperaturze 180° C. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 355 kalorii Paszteciki francuskie Składniki na 4 porcje: opakowanie (30 dag ) mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła 1 i 1/2 szklanki mąki...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • W czasie diety każdego dopadają chwile słabości, kiedy łamie swoje postanowienia i sięga po kawałek ciasta. Jednak pamiętajcie - jeśli macie grzeszyć, róbcie to dobrze! Fot. 123RF/Picsel   1. Sernik z wiaderka z truskawkową pianką Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj. Jeśli od samego patrzenia na powyższe zdjęcie robicie się głodni, to znaczy, że z waszymi odruchami wszystko jest w jak najlepszym porządku. Obok takiego ciasta po prostu nie da się...