• Informacje na temat:

    skład solanki

Przepisy na temat: skład solanki
  • Pieczywo niosące zapach minionych lat.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczona perliczka z solanki"

  • Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowej pieczonej szynki. Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.

  • Przepis wart wypróbowania: "Solanka"

  • Jest to przepis od mojej tesciowaj

  • Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym garnku, sama przecież o tym pisałam. Dziś jednak przedstawiam inny sposób kiszenia kapusty, o którym nie wszyscy słyszeli – kiszenie w zalewie z osolonej wody, podobnie, jak kisi się ogórki małosolne. Młoda, wiosenna i wczesnoletnia kapusta nie za bardzo nadaje się do sporządzenia ubijanej kiszonki, choć warto wypróbować i ten sposób. Ja jednak postanowiłam przygotować...

  • Wieprzowy schab bez kości, błon i przyrostów, wędzony w garnku na zrębkach olcha/buk.

  • Bardzo smaczne, soczyste polędwiczki wieprzowe, uwędzone w garnku, na zrębkach olcha/brzoza. Uwędziłam razem kawałek schabu bez kości.

  • Szynka wieprzowa peklowana na mokro. Smaczna wędlinka na świąteczny stół.

  • Kolejna świąteczna wędzonka, a'la wędzony bekon. Wędzony w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.

Artykuły na temat: skład solanki
  • Wody pełne minerałów

    Ich źródła są krystalicznie czyste, zawierają też bogactwo minerałów bardzo cennych dla skóry: krzem, potas, sód, magnez, wapń, selen. Skład tych pierwiastków w każdym źródle jest inny.

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może...

  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    Wchodzi w skład większości wędlin, szynek, kiełbas, boczków, marynat, sosów w płynie i proszku, a także szaszłyków, hamburgerów, serów, past serowych, konserw itp.

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy....

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    ..., najlepiej wybieraj solone (sól jest naturalnym konserwantem). Są najmniej przetworzone, a więc i najzdrowsze. Wybierając ryby w zalewie czy w konserwie, spójrz na skład.  A zwłaszcza na ilość sztucznych(...) robisz zakupy w supermarkecie i masz wiele podobnych produktów do wyboru. Kupując śledzie z beczki, zwróć natomiast szczególną uwagę na wygląd solanki. Jeżeli zalewa w beczce jest bardzo mętna i nie...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Skarby natury: Z naszych wód, pól i łąk

    ..., potas, selen). Skład pierwiastków w każdym źródle jest niepowtarzalny. Nic dziwnego, że tradycja jeżdżenia do wód (Lądku, Cieplic, Iwonicza) tak mocno się w Polsce rozwinęła. Wody termalne pochodzą(...) łuszczycy czy alergii. Solanki to wody głębinowe o dużym stężeniu chlorku sodu. Działają przeciwzapalnie i poprawiają mikrokrążenie, dlatego wykorzystywane są w kosmetykach oraz zabiegach...

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

  • ...r. Nadmorski mikroklimat 250 m pod ziemią Największym skarbem bocheńskiej kopalni jest panujący w niej mikroklimat, w skład którego wchodzą: stała temperatura ok 16 st C, wysoka wilgotność ( powyżej...

  • We wrześniowym wydaniu Vita Medium będziecie mogli podziwiać przepisy kolejnej naszej użytkowniczki. Tym razem swoje pomysły na przepyszne dania, takie jak: udka zapiekane z ziemniaczkami, serowe racuchy ze śliwkami czy wspaniałe Tiramisu z jeżynami zaprezentowała 'rosse'   W szesnastym już numerze będziecie mogli przeczytać znakomity wywiad z jednym z najwybitniejszych polskich aktorów Jerzym Stuhrem. Opowie on w nim o swojej książce pt. "Tak sobie myślę...". Dowiecie się także, jak...