• Informacje na temat:

    sezon na szparagi

Przepisy na temat: sezon na szparagi
  • Grillowane szparagi

    Nie dość że sezonowe, to jeszcze zdrowe. Szparagi, bo o nich mowa, Robert Trzópek radzi podać z chrupiącymi grzankami z chleba razowego, sosem holenderskim na bazie chmielowego piwa i z dzikimi ziołami. "Zielone zawsze jest dla nas dobre" - mówi PAP Life Szef Roku 2017.

  • Sezon na szparagi powoli się kończy, więc trzeba go jeszcze wykorzystać. Ja najbardziej lubię te z wody, tradycyjnie podane z masełkiem i bułką tartą :)

  • Zapiekanka ze szparagami i chlebem

    Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc koniecznie go wykorzystaj.

  • Sezon na szparagi rozpoczęty. Proponuję dzisiaj szparagi w panierce.

  • Pełnoziarnista tarta ze szparagami

    Sezon na szparagi – czas start! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich wypróbować bądź zastanawialiście się czy oby na pewno dobrze smakują, teraz jest najlepszy moment by rozwiać wszelkie wątpliwości i to zmienić! Pierwsze z nich pojawiły się już targu wraz z innymi nowalijkami. Możemy się nimi cieszyć tylko do końca czerwca, więc warto już dzisiaj przygotować kilka potraw, które wydobędą ich...

  • Jeden z pomysłów na drogocenne szparagi. Szkoda, że sezon szparagowy jest tak krótki...

  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    Obok rzodkiewek i ogórków, szparagi to pierwsze warzywa, które wiosną pojawiają się w sklepach. Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto go wykorzystać, bo lista zalet szparagów jest wyjątkowo długa.

  • O :) Sezon na szparagi ,więc trzeba korzystać ile wlezie :)

  • Szparagi z kluskami, sezamem i szałwią

    Wykorzystaj sezon na szparagi!

Artykuły na temat: sezon na szparagi
  • Sezon na szparagi

    ...​Sezon na szparagi w tym roku zaczął się wcześniej niż zwykle. Już możemy cieszyć nimi nasze podniebienie. Bo szparagi są pyszne i mają dużo walorów zdrowotnych.

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Czas na szparagi

    Sezon na nie jest krótki, trwa zaledwie kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet. Dlatego nie zwlekaj, już teraz poddaj się szparagowemu szaleństwu.

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a...

  • Grillowane szparagi z boczkiem

    Otwieramy sezon na szparagi.

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i...

  • Szparagi z patelni ze stekiem

    Sezon na nie trwa krótko, delektujmy się więc.

  • Wszyscy wiemy, że pomarańcze to prawdziwa bomba witaminowa. W jednej średniej pomarańczy jest 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co jeszcze kryje się w tym owocu, który najlepiej jeść zimą? Co może zmienić jedna pomarańcza dziennie?       fot. 123RF.COM Co siedzi w pomarańczy? Witamina C to antyoksydant, zwalczający działanie wolnych rodników, utleniających komórki organizmu i prowadzących do ich niszczenia i starzenia się. Ta witamina korzystnie wpływa na stan skóry,...

  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Sezon na szparagi czas zacząć! Białe, zielone lub fioletowe szparagi kosztują obecnie ok. 5 złotych za pęczek. Maj to najlepszy czas na to, by smakować je z jajkami, wędlinami czy serami.

  • Szparagi nie tylko wspaniale smakują, ale także oczyszczają nasz organizm. Są istną bombą witaminową, zawierają karoten i żelazo. Regularnie jedzone obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory.   Kucharz Piotr Kucharski radzi, jak prawidłowo gotować i przechowywać szparagi. Podpowie również, jak przyrządzić trzy najlepiej pasujące sosy do szparagów: błyskawiczny polski, holenderski i sos na bazie śmietany i zasmażki z cebulą.   Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo na temat: sezon na szparagi
  • Sezon na szparagi w kuchni Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się: smażone szparagi, curry ze szparagami oraz ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek. Dlaczego prowadzący program Marcin Meller nie lubi szparagów? (DDTVN/x-news)

  • Zmysłowe smaki: Jak obierać i gotować szparagi?

    Gotowanie szparagów nie jest trudne! Warto dowiedzieć się, jak to robić, by w pełni cieszyć się smakiem tych zdrowych warzyw przez cały (choć dość krótki) sezon. Szparagi nie tylko są skarbnicą(...)! Więcej pomysłów na szparagi na blogu „Zmysłowe smaki” Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Makaron ze szparagami i szynką

    Sezon na szparagi trwa! Wykorzystaj w kuchni te pyszne warzywa i zrób szybkie, ale przepyszne danie. Aby zachwycić najbliższych, potrzebujesz jedynie makaronu, szynki i szparagów. Koniecznie wypróbuj! Tutaj znajdziesz przepis na makaron ze szparagami i szynką. Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!