• Informacje na temat:

    seromak z gotowego maku i sera z wiaderka

Przepisy na temat: seromak z gotowego maku i sera z wiaderka
Artykuły na temat: seromak z gotowego maku i sera z wiaderka
  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...

  • Oryginał zawsze jest lepszy niż podróbka. Czy dotyczy to również sera? Produkty seropodobne mimo że często zawierają substancje, które spożyte w bardzo dużych ilościach mogą szkodzić, to jednak przez wielu są chwalone. Dopóki więc będzie na nie popyt, nie znikną ze sklepowych półek. I nikt z przeciwników podrabianego sera nic na to nie poradzi. Fot. 123RF Znajdziesz je w niejednym cheeseburgerze, są zazwyczaj dodawane do pizzy w wielu lokalach oraz do innych dań typu fast food. Wyroby...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy przegląd potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans. Fot. 123RF/PICSEL Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia, pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut, jednak w tym...

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy listę potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans. Fot. 123RF/PICSEL Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut. Jednak w tym...

  • Ser jest jednym z tych produktów, które kupujemy bardzo często. Dodajemy go do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów oraz wielu innych potraw. Skoro więc tak bardzo przepadamy za serami, dlaczego wciąż tak mało o nich wiemy? Mogłoby się wydawać, że w przypadku sera, jedyną pułapką na jaką możemy natrafić, jest zakup wyrobu seropodobnego. Jeśli unikniemy tej wpadki, cała reszta zdaje się być już wyjątkowo prosta - kroimy i podajemy wedle uznania. Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że...