• Informacje na temat:

    serniczek z amaretto

Przepisy na temat: serniczek z amaretto
Artykuły na temat: serniczek z amaretto
  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem. Spód (placek miodowy z orzechami) 4 łyżki mąki pszennej 30 g masła 3 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki miodu rzepakowego 100 g orzechów (laskowe, włoskie) 3 łyżki roztopionego masła   Masa miodowo-serowa 500 g tłustego twarogu 250 g serka mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki miodu rzepakowego 100 g rozpuszczonej białej czekolady 3 jajka 1 łyżka miodu...

  • Lubcie Michałki w białej czekoladzie? Jeśli tak, wypróbujcie przepis Jagody. Ciasto250 g mąki pszennej220 g cukru250 g masła2 łyżki mleka½ łyżeczki soli Dodatki½ szklanki solonych orzeszków arachidowych3 łyżki amaretto½ szklanki pokruszonych krakersów 3 tabliczki białej czekolady40 borówek 30 listków bazylii CiastoMąkę piec w temperaturze 180°C przez 5-7 minut, a następnie wymieszać z cukrem, masłem, mlekiem oraz solą. Wstawić do lodówki na 30 minut. DodatkiDo schłodzonego ciasta dodać...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Jak wygląda obiad u rodziny Golców? Słynni bliźniacy uchylili rąbka tajemnicy i zdradzili, jakie są ich ulubione potrawy, które pamiętają z domu. Co jedli w dzieciństwie bracia Golcowie?   Łukasz Golec wraz z żoną Edytą oraz Paweł Golec z żoną Katarzyną przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" swoje rodzinne przysmaki. Rodzina Golców przyrządziła tatara z pstrąga, kwaśnicę oraz mrówkowiec.   Na przystawkę...   Najlepszą przystawką według braci Golców jest tatar z pstrąga. Aby przygotować w...

  • Po zmaganiach z kruchym ciastem, Justyna Pszczółka zaprezentowała bardzo apetyczny wypiek, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Ciasto kruche: 400g mąki pszennej 260g miękkiego masła 110g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kardamonu Nadzienie: 800g wypestkowanych brzoskwiń 3 łyżki likieru amaretto 50g całych migdałów 700g mango 3 łyżki cukru 1 laska wanilii 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200g świeżych malin...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Ola przygotowała dla swojego męża bardzo czekoladowy tort, który nie tylko smakuje wybornie, a wygląda niesamowicie. Może i wy spróbujecie przygotować ten tort dla swoich bliskich. Blat czekoladowy6 dużych jaj 100 g drobnego cukru do wypieków160 g masła (+ 5 g do nasmarowania tortownicy)300 g gorzkiej czekolady 70%5 łyżek kakao Mus czekoladowy750 ml śmietany kremówki 30%400 g czekolady gorzkiej 70%3 żółtka120 g cukru⅓ szklanki wody Żelka malinowa400 g malin100 g cukrusok wyciśnięty z 1...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • W drugim odcinku programu, w konkurencji autorskiej jurorzy nagrodzili przepis Grzegorza. Zobaczcie jak przygotować deser ze śląskim akcentem "Zmierzch nad grubą". Galaretki z kawy i soku pomarańczowego: 1 szklanka soku pomarańczowego1 szklanka kawy1 łyżeczka żelatyny Czarna kruszonka: 90 g masła100 g mąki80 g cukru pudru szczypta soli 40 g kakao1 łyżeczka sproszkowanego węgla bambusowegosuszone wiśnie - puffingowane, rozdrobnione Mus czekoladowy:90 g żółtek45 g całych jaj110 g cukru100 g...

  • Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję. Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo - kremowy Piątnicy, która jako...