• Informacje na temat:

    sera rokpol

Przepisy na temat: sera rokpol
  • Wytrawna gruszka z serem

    Skłsdniki: 4 gruszki 200 g sera pleśniowego rokpol 100 g orzechów włoskich 4 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu pitnego Przygotowanie: 1. Gruszki umyj, natnij w poprzek. W zagłębienia włóż kawałki sera i orzechy. Masło roztop, dodaj rum, cynamon i 2 łyżeczki cukru, wymieszaj. Polej sosem gruszki. 2. Oprósz pozostałym cukrem...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z rokpolem"

  • Faszerowane pieczarki - przysłała Kasia-Kait

    ...10 dużych pieczarek; 15 dkg sera żóltego (mazdamer, radamer, salami); 15 dkg sera lazur lub rokpol; 4 jajka; bułka tarta; przyprawy: czosnek, sól, pieprz, wegeta...

  • Przepis wart wypróbowania: "Miodowe gruszki z rokpolem"

  • Rokpolki - przysłała Zuzanna

    Chleb tostowy; ogórek zielony; ser pleśniowy rokpol; pieprz.

  • Sprawdzony przepis na "Wytrawne ravioli czereśniami i rokpolem"

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej

    Składniki na 8 porcji: - 40 dag kaszy gryczanej, - 20 dag sera rokpol (lub innego sera z przerostem niebieskiej pleśni), - 20 dag sera feta, - 30 dag pieczarek, - 4 jajka, - 3 łyżki masła(...) masła i sól, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut. Następnie przykryj i odstaw na 30 minut, aby kasza spęczniała. Fetę i rokpol pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij...

  • Przepis wart wypróbowania: "Superszybka sałatka z gruszką i rokpolem"

  • Składniki: główka salaty rokpoli rzymskiej, mandarynki - mogą być z puszki, truskawki, blue chees.

  • Oryginalne danie i gościom trudno zgadnąć, z czego jest ten sos (b. smaczny)

Artykuły na temat: sera rokpol
  • Biały ser w roli głównej

    .... Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 385 kalorii Zapiekanka z kaszy i sera Składniki na 8 porcji: 40 dag kaszy gryczanej, 20 dag sera rokpol (lub innego sera z niebieską pleśnią), 20(...)Faszerowane conchiglioni z sosem Składniki na 4 porcje: 16 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), 25 dag sera ricotta (ew. mielony tłusty twaróg), 20 dag pieczarek, 6 dag szynki, 2 małe...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Aromatyczne pomarańcze

    ..., wymieszaj pokrojone pomarańcze i orzechy włoskie z kuskusem. Na obiad lub lunch Na przystawkę można podać pomarańcze z serem pleśniowym: pasuje zarówno valbon, jak i rokpol. Dobrym pomysłem jest...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Antyciśnieniowa dieta DASH

    ...): - śledzia solonego (5930 mg sodu), - sera parmezan (1860 mg), - łososia wędzonego (1470 mg), - sera rokpol (1368 mg), - kabanosów (1327 mg), - piklinga i makreli wędzonej (1170 mg), - płatków...

  • Ojczyzną serów pleśniowych jest Francja. To tam produkuje się największe ilości tego przysmaku. Jednak od kilku lat popularnością cieszy się także w Polsce. Poznaj wszystkie sekrety sera pleśniowego i dołącz do grona jego wiernych fanów. Zdjęcie 123 rf Najprościej możemy podzielić sery pleśniowe na te z porostem pleśniowym i z przerostem pleśniowym. Pierwszy rodzaj dojrzewa od 2 do 6 tygodni i ma charakterystyczną zewnętrzną białą pleśniową skórkę. Ten rodzaj sera pleśniowego Francuzi jedzą...

  • Orzechowy raj

    .... Pikantna kula serowa Składniki: 10 dag sera pleśniowego (gorgonzola lub rokpol), 30 dag fety, 4 łyżki sherry, 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%), torebka śmietanki - fix, orzechy, krakersy, ciemne(...) obu mas. Wymieszaj. Stożkowatą miskę nasmaruj olejem. Napełnij ją masą paprykową, a na niej ułóż masę z sera pleśniowego. Wyrównaj powierzchnię. Miskę wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Po...

  • Oryginał zawsze jest lepszy niż podróbka. Czy dotyczy to również sera? Produkty seropodobne mimo że często zawierają substancje, które spożyte w bardzo dużych ilościach mogą szkodzić, to jednak przez wielu są chwalone. Dopóki więc będzie na nie popyt, nie znikną ze sklepowych półek. I nikt z przeciwników podrabianego sera nic na to nie poradzi. Fot. 123RF Znajdziesz je w niejednym cheeseburgerze, są zazwyczaj dodawane do pizzy w wielu lokalach oraz do innych dań typu fast food. Wyroby...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    ...masła, 1 jajko, sól. Farsz: 250 g ugotowanych ziemniaków, 250 g twarogu, 100 g sera pleśniowego, np. rokpola, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli - najlepiej pół na pół czosnkowej(...)Przepis na idealny farsz przywiozła jeszcze ze Lwowa prababcia Wanda. Recepturę tę zmodyfikował po latach mój tata, dodając do farszu niewielką ilość sera pleśniowego. Prawdziwym miłośnikiem...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...