• Informacje na temat:

    ser żółty własnej produkcji

Przepisy na temat: ser żółty własnej produkcji
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...wyrabia. Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty(...) na grillu lub patelni. Innym serem, produkowanym tylko w górskiej wiosce Metzo w górach Epiru, jest metzowone. To twardy, żółty ser, który je się bez żadnego przygotowania. W kuchni greckiej używa...

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Katarzyna Pawlicka, Interia: Z moich obserwacji wynika, że Polacy bardzo restrykcyjnie podchodzą do daty przydatności do spożycia. Często wyrzucamy produkt bez otwierania... Sylwia Majcher(...) powinniśmy sprawdzić, w jakim stanie jest produkt. W serach i jogurtach są konserwanty. Nic złego nie stanie się z mąką, kaszą, ryżem, jeśli tylko będziemy je dobrze przechowywać. Są już dyrektywy unijne...

  • Coś z niczego

  • Kuchnia francuska

    ...roquefort i bleu; - sery topione, wykorzystywane głównie do smarowania pieczywa. Każdy region posiada własne sery, które wykorzystuje się również do gotowania. Produkcja części serów objęta jest(...) lampce czerwonego wina. We Francji można wskazać osiem dużych regionów, w których produkowane jest wino. Są to: Szampania, znana przede wszystkim z produkcji wytwarzanego z wykorzystaniem procesu...

  • Najlepszy do kanapek

  • Uwielbiam ser żółty w takim wydaniu. Przepis prosty, jedzonko smaczne.

  • Przepis jest bardzo prosty i każdy może go przygotować w domu. Wymaga tylko dobrych składników, oczywiście najlepiej jeśli wykorzystacie do tego produkty od lokalnych dostawców (zwłaszcza jeśli chodzi o biały ser i jajka), to właśnie dzięki nim uzyskacie piękny żółty kolor.

  • tofu jednak może być dobre :)

  • Przepis na ser żółty dostałam od swojej teściowej. Pierwszy raz zrobiłam go bez żadnych przypraw, teraz już robię z nimi.

Artykuły na temat: ser żółty własnej produkcji
  • Nabiał daje moc

    Kości i ząbki twojego smyka będą twarde jak stal, pod warunkiem, że będziesz mu podawać produkty mleczne. Co wybrać: mleko, twarożek czy żółty ser?

  • Żółte sery są bardzo odżywcze i z tego powodu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Chociaż zawierają sporo tłuszczu i kalorii, jedzone z umiarem, mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdjęcie 123rf Z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców (wnioski opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition") wynika, że spożywanie sera żółtego może zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego u kobiet i raka prostaty u mężczyzn, jest świetnym źródłem białka dla...

  • Jakie witaminy dla zdrowych zębów i dziąseł?

    ...źródła wit. D to światło słoneczne, ale witaminę D znajdziemy także w mleku, serach, jajach, niektórych rodzajach zbóż, a także tłustych rybach jak sardynki, dorsz czy tuńczyk. Witamina C Jest(...) zwiększona podatność na stany zapalne dziąseł. - Zaburzenia w obrębie tkanki łącznej mogą nawet doprowadzić do poważnych chorób dziąseł jak szkorbut, w którym m.in. upośledzone procesy produkcji...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że Polska zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej w produkcji jabłek, borówek amerykańskich, wiśni, marchewki i drobiu, a drugie w produkcji truskawek i ziemniaków. Mamy najtańszy w Europie chleb, mleko, ser żółty, cukier i filety z kurczaka. Ale nie tylko. Wiemy, że Włosi słyną z parmezanu, Portugalczycy z porto i sardynek, a Grecy z fety, ale czy...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy....

  • Olejek arganowy - płynne złoto Maroka

    Jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów. Pozyskuje się go z nasion owoców drzewa arganowego, które rośnie tylko w jednym miejscu na świecie - w Maroku. Olejek arganowy, bo o nim mowa, to prawdziwy eliksir zdrowia i urody, którego działanie warto wypróbować na własnej skórze!

  • Chciałbyś zacząć przygotowywać domowe sery? Weź udział w naszym konkursie, a być może to właśnie do ciebie trafi praktyczny zestaw, ułatwiający ich produkcję. Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A książka "Jak zrobić ser w domu" to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Dowiecie się z niej jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze...

  • Jak smakuje Grecja?

    .... Jednym z najstarszych żółtych serów jest wyrabiana z mleka owczego i koziego graviera. Jest - zaraz po fecie - najpopularniejszym greckim serem. Będąc na Krecie warto wybrać się w okolice Chanii, by samemu ocenić jego ostry, lekko słodkawy smak, który na długo pozostaje w pamięci. Kefalotiri to także żółty, długo dojrzewający ser. Posiada niewielką ilość dziur, jest słony i twardy. Nadaje się...

  • Mówiąc o serach dojrzewających, zwykle myślimy o Parmezanie lub Grana Padano. Tymczasem tuż za wschodnią granicą Polski produkuje się ser, który jakością nie ustępuje swoim włoskim kuzynom, a dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym jest zdrową przekąską zarówno dla wegetarian jak i osób, które nie tolerują laktozy.P Fot. 123RF/Picsel Wielbiciele tradycyjnych, dojrzewających serów cenią je za niepowtarzalny smak i aromat, ale nie zawsze zdają sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych....