• Informacje na temat:

    ser z porą )

Przepisy na temat: ser z porą )
  • Pora na pory

    ...potrzebujemy: 10 płatów lazanii (lekko obgotowanych), 1,2 kg porów, 200 g świeżego łososia, 8 cienkich wędzonych plasterków łososia, 400 g serka mascarpone, 50 g masła, sól i pieprz. Smarujemy masłem(...) z pozostałymi płatami lazanii, wędzonym i surowym łososiem oraz serem mascarpone. Pamiętamy, by każdą z warstw posypywać solą i pieprzem. Układamy ostatnia warstwę makaronu i smarujemy go resztą sera...

  • Zapiekanki to prosty sposób na przekąskę.

  • Miniterriny w porach

    Na przystawkę w sam raz!

  • Pyszny zapiekany kurczaczek

  • Zupa serowa z porem

    Sposób przygotowania Pora pokrój na talarki i zeszklij na maśle. Zalej go bulionem i gotuj ok. 15 min. Dolej śmietankę, dodaj tarty ser oraz serki topione. Gotuj, mieszając do rozpuszczenia serów. Zupę zblenduj, gotuj jeszcze 10 minut i dopraw przyprawami. Podawaj z listkami bazylii. 

  • bardzo łatwe do zrobienie, i bardzo dobre.

  • Frykadelki cielęce z serem

    ...ziemniaki, a na wierzch gorące cielęce frykadelki. Całość posypać pozostałym starkowanym serem i listkami świeżego oregano. Smacznego! Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona...

  • Ser pomarańczowy jest u nas obowiązkowym dodatkiem do naleśników na słodko. Ma on śliczny pomarańczowy kolor oraz cytrusowy smak i aromat. Ser pomarańczowy jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Przepis jest szybki i prosty, zawiera mało składników. Jest to ser świeży, dlatego możesz go zjeść zaraz po przygotowaniu.

  • Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

    ..., pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.  4.  Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30-40 minut.

  • Przepis na ser cytrynowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jest on zdecydowanie bardziej cytrynowy w smaku niż paneer. I w tym tkwi jego cały urok. Ser cytrynowy można podawać na słodko np. z cukrem i rodzynkami do naleśników lub wytrawnie z solą i ziołami. Dodając zioła, trzeba wziąć pod uwagę jego kwaskowy smak. My dodajemy do niego odrobinę suszonej skórki z cytryny z bazylią lub miętą. Jest tutaj duże pole do eksperymentów smakowych.

Artykuły na temat: ser z porą )
  • Tarta z porem i serem

    ...wyjmij, usuń fasolę i papier.  Wyłóż na ciasto farsz. Posyp startym na tarce serem. Zapiekaj jeszcze przez 30 minut w temperaturze 200º C. Zobacz także: 

  • Oto wiadomość na którą czekało wielu z nas: ser może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, ułatwiając odchudzanie oraz czyniąc nas mniej podatnymi na podatnymi na poważne choroby. Fot. 123RF/Picsel W naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie o tym, jakoby różnego rodzaju sery miały być wyjątkowo niezdrowe. Już od wielu lat mówi się, o tym, iż powodują tycie, zatykają żyły i są najskuteczniejszym sposobem na podniesienie poziomu cholesterolu. Tymczasem badania...

  • Kisz z porami, serem cheddar i miętą

    ...podpieczony spód wyłóż zeszklone pory, wylej masę jajeczną i starty ser. Zapiekaj 30 minut. 5. Nieco ostudzony kisz posyp posiekaną świeżą miętą.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Zupa krem z porów

    W garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojone pory i duś około 5 minut. Całość oprósz mąką, polej winem, 3 szklankami wody oraz śmietaną. Zagotuj, wlej bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj. Filety z kurczaka i pieczywo pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie.  Gotową zupę przelej do miseczek. Udekoruj pokrojonymi...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Pora na pomidora

    Faszerowane pomidory Przygotowanie: Przygotuj farsz: do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, kajzerkę namoczoną w mleku oraz roztrzepane jajko. Wrzuć starty ser i dokładnie wymieszaj(...), ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową. Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie połącz z pokruszonym serem feta i dopraw solą oraz pieprzem. Na ciasto...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta

    Aby przygotować ciasto na makaron, umieść wszystkie składniki w misie miksera lub robota kuchennego i miksuj je do momentu, gdy zaczną przypominać bułkę tartą. Wówczas przełóż ciasto do dużej(...) miksera lub robota kuchennego. Miksuj do połączenia się składników. Za pomoc ą łyżki nakładaj nadzienie na pierwszy arkusz ciasta, zostawiając odstępy o szerokości 2-3 centymetrów, a następnie...

  • Mamy doskonałą wiadomość dla miłośników sera. Najnowsze badania wskazują, że wasza ulubiona przekąska sprawia, że jesteście zdrowsi i szczuplejsi. Fot. 123RF/Picsel Na tę wiadomość czekało z pewnością wielu z was. Od teraz możecie zapomnieć o wyrzutach sumienia w czasie zjadania serowych przekąsek. Naukowcom udało się bowiem udowodnić, iż wbrew obiegowej opinii, są one zdrowie i mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdrowszy niż się wydaje Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w...

Wideo na temat: ser z porą )
  • Kuchnia na metabolizm typu B. Daria Ładocha zdradziła przepisy

    Nie możesz schudnąć pomimo ciągłego bycia na diecie i wielu godzin spędzonych na siłowni? Możliwe, że masz metabolizm typu B. Na czym polega jego mechanizm? Wyjaśniła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha. Blogerka kulinarna zdradziła też przepisy na: krem z pora ze szpinakiem, wędzonym serem i prażonym słonecznikiem, ricottę z cynamonem, orzechami włoskimi, migdałami i ekstraktem z wanilii