• Informacje na temat:

    ser z jabłkiem

Artykuły na temat: ser z jabłkiem
  • ​Pieczony camembert z jabłkiem

    ...camemberta i ją odrzuć. Na wierzchu sera ułóż kawałki jabłka. Ser zapiekaj w piekarniku w 120 stopniach do momentu, aż się zrumieni i zacznie bulgotać. Wlej na patelnię miód i wodę. Dorzuć tymianek(...). Poczekaj, aż truskawki zaczną się rozpuszczać i dolej sok z granatów. Gotuj, aż truskawki staną się pulpą, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj porwane liście bazylii. Ser podawaj z sałatką ze szpinaku, sałaty...

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • Ziemniaczanka z jabłkiem

    ..., zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do talerzy, dodać pokrojoną w paski polędwicę i kostki ziemniaków i jabłka. Posypać serem i natką pietruszki.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Księga smaków: Kozi ser

    To jeden z najstarszych serów. Francja ukochała go szczególnie i tam wytwarza się ponad 100 jego gatunków. Ale ze względu na walory smakowe, zyskał popularność na całym świecie.

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Jabłka przekroić na połówki, potem je wydrążyć z pestek i na każdą nałożyć kawałek sera. Ułożyć połówki jabłek na bardzo rozgrzanej patelni i przykryć, zostawić na malutkim ogniu przez 15 min. Doskonałe, ser jest stopiony a na dnie patelni wytworzy się sok, który można użyć do polania deseru na talerzu. Do tego lampka wina albo dobra zielona herbata, co kto lubi. Smacznego!

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Tarta z mięsem i serem

    ...bułką i wykładamy nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Przekładamy połowę masy serowej, na niej układamy jabłka i połowę mięsa. Potem znowu wykładamy masę serową i mięso. Pieczemy 45-55 minut...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

Wideo na temat: ser z jabłkiem
  • Śledź z jabłkiem i turbot bałtycki z boczkiem

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" rządzili bracia Wałęsa: Rafał, Piotr i Paweł. Podzielili się przepisami na swoje ulubione nadmorskie przysmaki. Na stole pojawiły się takie dania jak: śledź z jabłkiem, cebulą, koperkiem i rodzynkami, turbot z boczkiem, wiosennymi, zielonymi warzywami i młodymi ziemniakami, a na deser truskawki kaszubskie z sernikiem z koziego sera i płatkami owsianymi. Jak wygląda ich

  • Polska kuchnia w wykonaniu Katarzyny Bosackiej

    Katarzyna Bosacka przygotowała w "Dzień Dobry TVN" klasyczne dania kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. Na stole pojawił się śledź w mrożonych, cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami oraz pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą na deser. (Dzień Dobry TVN/x-news)