• Informacje na temat:

    ser ricotta z miodem

Przepisy na temat: ser ricotta z miodem
  • Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską i ricottą

    Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą.

  • Podczas przygotowywania domowego sera zostaje dużo serwatki, można z niej przygotować serek ricotta, który potem można wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

  • Ricotta z malinami i miodem

    W słodkim świecie włoskich deserów.

  • Truskawki nie tylko na deser

    ...szpinak i paprykę na talerzach, posól, skrop oliwą. Wyłóż na warzywa pokrojone truskawki, pokruszony ser i plasterki kurczaka. Całość polej sosem balsamicznym i posyp prażonymi migdałami.  Tosty(...) w masie jajecznej i smaż na gorącym maśle do zarumienienia (z obu stron). Każdą posmaruj ricottą, polej miodem i udekoruj plasterkami truskawek.  Lody z awokado i truskawkami Sposób...

  • Ricotta Hotcakes - powiem tylko tyle...kto nie próbował niech szybko naprawi swój błąd :) Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach placki :)

  • Przekąski w walce z nadwagą

    .... Wypełnij nadzieniem z odtłuszczonego serka ricotta i pół łyżeczki cynamonu. Smoothie z zieloną herbatą Zawarte w zielonej herbacie składniki pomagają zrzucać kilogramy. Ale herbata nie zaspokoi głodu(...) w późniejszych godzinach. Jabłko z serem typu cheddar Pokrój owoc na plastry, ser pokrój jak najcieniej, zrób z nich minikanapki. Jabłka zapobiegają tyciu, a ser, dzięki dużej zawartości białka, syci...

  • Ricotta jest bardzo delikatnym, wręcz puszystym serem o słodkim (może być lekko kwaskowym) smaku. Po wyprodukowaniu sera podpuszczkowego pozostaje nam serwatka. Jest ona bardzo wartościowym produktem, gdyż zawiera białka tzw. Serwatkowe (m.in. odpornościowe). Serwatkę możemy zagospodarować na wiele sposobów: nadaje się do picia oraz do produkcji sera ricotta. Nazywamy go serem zwarowym gdyż w procesie produkcji się go warzy (jak warzy się piwo). W celu uzyskania większej ilości sera (z...

  • W święta zaskocz gości gruszką z wina podaną z... lodami gorgonzola

    ...dojrzała, żeby nie była taka bardzo ostra. Chodzi o jej łagodność, żeby nie zdominowała gruszki" - tłumaczy Malika i dodaje, że jeśli zdecydujemy się na mus z gorgonzoli, zróbmy go na bazie serka ricotta(...) z czymś zupełnie odjechanym" - dodaje tajemniczo. Do przygotowania deseru według przepisu Maliki potrzebne będą następujące składniki:  Gruszki gotujemy w winie z dodatkiem przypraw i cukru albo...

  • pyszny twaróg domowej roboty. kto raz spróbuje, nie wróci do sklepu

Artykuły na temat: ser ricotta z miodem
  • Serwujemy sery

    ...ziołami. Biały ser to doskonała baza past do smarowania pieczywa, np. z rybą wędzoną, oliwkami, orzechami. Przysmakami z białego sera mogą delektować się już roczne maluchy. Feta, Ricotta(...)Dzieci chętnie jadają serki smakowe. Mamy wolą podawać swoim smykom twaróg. Tymczasem dzieci mogą też poznawać bardziej wyszukane gatunki serów! Jest ich w sklepach coraz bogatszy wybór i są nawet...

  • Oto wiadomość na którą czekało wielu z nas: ser może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, ułatwiając odchudzanie oraz czyniąc nas mniej podatnymi na podatnymi na poważne choroby. Fot. 123RF/Picsel W naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie o tym, jakoby różnego rodzaju sery miały być wyjątkowo niezdrowe. Już od wielu lat mówi się, o tym, iż powodują tycie, zatykają żyły i są najskuteczniejszym sposobem na podniesienie poziomu cholesterolu. Tymczasem badania...

  • Pasta i basta!

    ...z plastrami cukinii i świeżo startym serem Raviolo z płynnym żółtkiem Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: połowa porcji...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Wyśmienite bruschetty

    ...półmisku. Połowę kromek posmarować serem ricotta, polać miodem, a drugą połowę - pastą z groszku. Posypać chili, skórką z cytryny, przybrać listkami bazylii. Zobacz także:

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Włoskie desery

    W słodkim świecie włoskich deserów.

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na miodownik. Biszkopt 100-150 g obranych orzechów włoskich 4 jajka (rozmiar L) 154 g cukru 7/10 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżki oleju 1½ łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki   Poncz 100 ml płynnego miodu gryczanego 70 ml wody   Krem z mascarpone, miodem, wanilią i pyłkiem pszczelim 600 ml mocno schłodzonej śmietany 36% 500 g serka mascarpone 6 łyżek płynnego miodu gryczanego ziarenka z dwóch...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...zazwyczaj kanapeczki na chrupkim pieczywie, z pomidorami, bazylią i oliwą, a także z kremową wątróbką lub serkiem ricotta i pieczonym boczkiem. Nie sposób nie zauważyć, że na początek Włosi serwują sery, co(...) kilka miesięcy w liściach dębu. Podaje się go tu po prostu sauté, ale też z miodem. W Pienzy odbywa się nawet festiwal serów - fiera del cacio. Poza serami miejscową chlubą są świetne makarony...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...