• Informacje na temat:

    ser oscypek góralski

Przepisy na temat: ser oscypek góralski
  • Schabowy po góralsku idealny na mroźny dzień

    ...jasnozłoty kolor. Kotlety układamy w brytfance do pieczenia. Na każdy z kotletów kładziemy po dwie łyżki podsmażonych pieczarek, posypujemy obficie tartym oscypkiem. Zapiekamy w piekarniku, aż ser się...

  • Wypróbowany przepis na "Góralski burger"

  • Smakowite krokiety

    ...naczynia. Wbij 2 jajka. Wlej mleko i wodę. Wsyp szczyptę soli. Wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut.  3. Rozgrzej mocno patelnię. Smaruj ją cienko olejem. Wylewaj małe porcje...

  • Przepis wart wypróbowania: "Góralski burger"

  • Dzisiaj polecam coś na śniadanie, czyli jajecznica z oscypkiem.

  • Oscypek i żurawinka doskonałe do winka.

  • Oscypek i żurawina to połączenie doskonałe. Jeszcze bardziej apetycznie to połączenie prezentuje się na pizzy w towarzystwie sosu pomidorowego i chrupiącej kiełbaski. Ja wykorzystałam hiszpańską kiełbasę chorizo, można użyć bekonu, cienkiej kiełbasy lub mniej kalorycznej szynki. Polecam!

  • Taka nasza wariacja na temat makaronu, boczku i oscypka. Wyszło przesmacznie.

  • Przepis wart wypróbowania: "Góralska polewka z oscypkiem i grzankami"

  • Sprawdzony przepis na "Smażony oscypek z żurawiną"

Artykuły na temat: ser oscypek góralski
  • Przysmak góralski

    ...1. Oscypek pokrajać na niezbyt grube plastry. Filety śledziowe dobrze osączyć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej ukośnie. Ser i śledzie ułożyć dekoracyjnie na dużym półmisku. 2. Groszek(...) paprykowo- groszkową, polać sosem czosnkowym. Ser posypać umytym i posiekanym szczypiorkiem.

  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • Bundz, bryndza i oscypek

    ...z domieszką krowiego. Podobnie jak najpopularniejszy góralski ser, czyli oscypek, gdzie domieszka mleka krowiego nie może przekraczać 40 proc. Bryndza smakuje wyśmienicie z chlebem i pomidorem, jednak podnosi(...)Bundz Ma lekko pleśniową skórkę i słodki, delikatny smak. Jest serem twarogowym w kształcie bochenka. Najlepiej smakuje w sałatce z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią, skropiony oliwą z oliwek...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Oscypek opatentowany

    Oscypek, bunc, bryndza i wiele innych góralskich przysmaków zostały opatentowane. Od tej chwili mają prawo tak się nazywać sery z owczego mleka wyprodukowane tylko na terenie Podhala i Żywiecczyzny.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Święto oscypka w Żywcu

    Koalicja Marek Ziem Górskich oraz kapela Pieczarków zapraszają na organizowany po raz pierwszy "Oscypek Fest" - święto oscypka, które odbędzie się 7 października w Żywcu. Podczas festiwalu planowanie jest pobicie rekordu Guinessa na wyprodukowanie największego oscypka.

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Smaczna Polska

    ...i wybornym smakiem. Podstawę stanowią gotowane ziemniaki, w gwarze góralskiej zwane grulami. Trudno jednak wyobrazić sobie kuchnię góralską bez oscypka. Tradycyjny sposób wyrobu tego słonego wędzonego...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...