• Informacje na temat:

    ser i szynka szwarcwaldzka

Przepisy na temat: ser i szynka szwarcwaldzka
  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Przepis wart wypróbowania: "Rolada szwarcwaldzka"

  • Bagietka z brie i majonezem

    Składniki: 1 bagietka 200 g sera brie garść suszonej żurawiny 50 g żurawiny do mięs (w słoiczku) 4 łyżki majonezu 2 cykorie 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej kilka liści cykorii lub ulubionej sałaty Przygotowanie: Bagietkę podziel na 4 części i przekrój. Majonez wymieszaj z żurawiną (tą ze słoiczka i tą suszoną). Ser pokrój w plasterki. Bagietki smaruj majonezem, dodaj plastry...

  • Przepis wart wypróbowania: "Krajanka szwarcwaldzka"

  • Zupa serowa

    ..., szczypiorek drobno pokroić. Ser utrzeć i dodać do zupy. Doprawić z solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zupę podawać w chlebach. Posypać grzankami, szczypiorkiem i szynką.

  • Delikatna sałatka z szynką szwarcwaldzką z pewnością zachwyci wszystkich gości. Idealnie pasuje na kolację w połączeniu z wytrawnym winem. Sprawdź, jak ją przygotować na blogu : www.smacznebodomowe.pl

  • Tort ziemniaczany

    Składniki: 800 g ziemniaków Sól Pół pęczka majeranku 50 g parmezanu Skórka starta z jednej cytryny 80 g mielonych migdałów 4 jajka 70 g masła Pieprz 200 g szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i odparować. Z majeranku oberwać listki , ser zetrzeć. Ziemniaki ubić, dodać skórkę z cytryny...

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem Oj, ta tarta jest grzechu warta! Szczególnie jeśli, podobnie jak ja, jesteś fanem grillowanych warzyw. Cukinia i kabaczek to małżeństwo bardzo zgodne, świetnie dogaduje się też z bakłażanem, wiec jeśli akurat masz go pod ręką, nie zawahaj się go użyć. Pikanterii całemu daniu dodaje kozi ser, który choć może to trudno sobie wyobrazić, smakuje jeszcze...

  • Szybka w wykonaniu przekąską podpatrzona w jednej z gazet :)

Artykuły na temat: ser i szynka szwarcwaldzka
  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Mówiąc o serach dojrzewających, zwykle myślimy o Parmezanie lub Grana Padano. Tymczasem tuż za wschodnią granicą Polski produkuje się ser, który jakością nie ustępuje swoim włoskim kuzynom, a dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym jest zdrową przekąską zarówno dla wegetarian jak i osób, które nie tolerują laktozy.P Fot. 123RF/Picsel Wielbiciele tradycyjnych, dojrzewających serów cenią je za niepowtarzalny smak i aromat, ale nie zawsze zdają sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych....

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Mamy doskonałą wiadomość dla miłośników sera. Najnowsze badania wskazują, że wasza ulubiona przekąska sprawia, że jesteście zdrowsi i szczuplejsi. Fot. 123RF/Picsel Na tę wiadomość czekało z pewnością wielu z was. Od teraz możecie zapomnieć o wyrzutach sumienia w czasie zjadania serowych przekąsek. Naukowcom udało się bowiem udowodnić, iż wbrew obiegowej opinii, są one zdrowie i mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdrowszy niż się wydaje Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w...

  • Oto wiadomość na którą czekało wielu z nas: ser może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, ułatwiając odchudzanie oraz czyniąc nas mniej podatnymi na podatnymi na poważne choroby. Fot. 123RF/Picsel W naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie o tym, jakoby różnego rodzaju sery miały być wyjątkowo niezdrowe. Już od wielu lat mówi się, o tym, iż powodują tycie, zatykają żyły i są najskuteczniejszym sposobem na podniesienie poziomu cholesterolu. Tymczasem badania...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy....

  • Żółte sery są bardzo odżywcze i z tego powodu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Chociaż zawierają sporo tłuszczu i kalorii, jedzone z umiarem, mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdjęcie 123rf Z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców (wnioski opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition") wynika, że spożywanie sera żółtego może zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego u kobiet i raka prostaty u mężczyzn, jest świetnym źródłem białka dla...