• Informacje na temat:

    ser feta z granatem

Przepisy na temat: ser feta z granatem
  • Sałatka z serem feta

    Składniki: 500 g pomidorków Koktajlowych 2 cebule szalotki 100 g sera typu feta 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki syropu z granatów (kupisz w sklepach z produktami orientalnymi, ok. 15 zł) 2 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Obierz szalotki i drobniutko posiekaj. Dodaj je do oliwy i syropu z granatów, wymieszaj. 2. Opłucz dokładnie pomidory, pokrój je na połówki...

  • Sprawdzony przepis na "Sałatka z fetą i granatem"

  • Jak komponować kawę z posiłkami?

    O tym jak dobierać kawę do posiłku i czy kofeinowy napój można popijać również w towarzystwie mięs, serów czy grzybów opowiadają Anną Oleksak - coffee ambasadorem w Nespresso oraz Marta Greber - autorka bloga "Co dziś zjem na śniadanie?"

  • W handlu dostepny jest gotowy marynowany ser, ale nic nie zastapi domowego sera. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i wymaga niewielkiego wysiłku. Sródziemnomorski smak osiagamy stosujac typowe dla greckiej kuchni zioła. Marynowany w ten sposób ser mozna stosowac do wielu dan, jako skladnik wielu salatek, ale nawet jako zwykla przekaska z oliwkami, pomidorami i bialym pieczywem jest juz prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

    W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój...

  • Marynowany ser feta z rozmarynem i suszonymi pomidorami Delicje nie tylko dla milosników kuchni sródziemnomorskiej. Doskonala przekaska, dodatek do salat, smakuje znakomicie na chrupicym chlebie. Mozna ja równiez urozmaicic oliwkami albo chili w zaleznosci od upodoban. Istotna rzecza jest, aby ser i oliwa mialy dobra jakosc, bo to gwarantuje niepowtarzalny smak. Szybkie i proste w wykonaniu, jedyna trudna rzecza, jest przeczekanie kilku dni, az wszystko sie "przegryzie":)

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    ..., duś. Dodaj starty na tarce parmezan i serek ricotta. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki jak pierogi, zawiń brzegi i połącz rogi.  2. Gotuj w osolonym wrzątku(...) z ognia. Całość wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem i posyp startym serem. Wyłóż w brytfannie, zalej wodą, obłóż masłem i piecz pod przykryciem godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówką...

  • ułożony na pomidorach i papryce,polany pachnącą oliwą i posypany ziołami ma niepowtarzalny smak.

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...popularna jest sałatka jerozolimska z siekanymi warzywami, oliwkami, serem fetą i granatami, bardzo przypominająca wiejską sałatkę grecką. To jednak niejedyny wpływ kultury śródziemnomorskiej na kuchnię izraelską. Widoczny jest on również w deserach, bo jednym z bardziej popularnych jest chociażby bakława, czyli kilka warstw ciasta nasączonych miodem i przekładanych masą orzechowo-migdałową...

  • Smaczna sałatka z wykorzystaniem owoców granatu

Artykuły na temat: ser feta z granatem
  • Sałatka z burakami, granatem i serem feta

    .... Odlewamy nadmiar soku. 3. Wyciskamy sok z limonki. Szpinak i oregano myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Z gałązek oregano odrywamy listki. Ser feta kroimy w kostkę podobną wielkością do tej(...) przekładamy pokrojone buraki i ser feta, posypujemy pestkami z granatu. Dekorujemy listkami świeżego szpinaku. Polewamy 3/4 sosu i podajemy. Pozostały sos stawiamy na stole, w sosjerce lub miseczce, gdyby ktoś...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Dynia z pistacjowym pesto, fetą i granatem

    Przygotowanie: Wrzuć do blendera pistacje i ser, wlej sporo oliwy i zmiksuj. Dodaj do masy zioła, jeszcze trochę oliwy, oliwę z chili i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko, wsyp do blendera garść soli i jeszcze raz zmiksuj jego zawartość. Skosztuj pesto, żeby sprawdzić, czy jest wystarczająco słone i kwaskowate, a następnie wstaw je do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Sałatka z mango i rukoli

    Przygotowanie: Mango i brzoskwinię przekrój na pół. Wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Plastry ananasa potnij na mniejsze kawałki. Ser feta rozkrusz. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Rukolę umyj pod bieżącą wodą. Oderwij końcówki, a następnie osusz na papierowym ręczniku lub w suszarce do sałat. Wszystkie owoce dokładnie wymieszaj, jeśli puszczą dużo soku, odlej go. Na...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ...nie mamy kłopotów ze snem. Kasza jaglana może też ograniczyć ryzyko depresji. Pomysły na dania z kaszą jaglaną Salatka z serem feta Ugotuj 1/2 szklanki kaszy jaglanej. Pokrój w kostkę np.: 1/2 papryki czerwonej (lub zielonej),1/2 ogórka świeżego (lub kiszonego - jak wolisz) oraz kawałek sera typu feta. Kilka pomidorków koktajlowych pokrój na połówki. Jeśli lubisz oliwki - to też potnij kilka...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Kolorowo na talerzu, czyli dieta na lato

    ŚNIADANIE: Sałatka z arbuzem i serem feta: 30 dag arbuza pokrój w duże kawałki, usuń pestki. Rozgnieć widelcem 1/4 kostki sera feta i posyp nim arbuza. Udekoruj posiekaną miętą. Najlepiej smakuje, gdy(...) ŚNIADANIE: Serek i pomidory: Twarożek wiejski zjedz z sałatką z dwóch pomarańczowych pomidorów, skropionych oliwą i posypanych szczypiorkiem i suszonymi algami (np. chlorellą). OBIAD: Zupa...

  • Mamy doskonałą wiadomość dla miłośników sera. Najnowsze badania wskazują, że wasza ulubiona przekąska sprawia, że jesteście zdrowsi i szczuplejsi. Fot. 123RF/Picsel Na tę wiadomość czekało z pewnością wielu z was. Od teraz możecie zapomnieć o wyrzutach sumienia w czasie zjadania serowych przekąsek. Naukowcom udało się bowiem udowodnić, iż wbrew obiegowej opinii, są one zdrowie i mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdrowszy niż się wydaje Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w...