• Informacje na temat:

    ser camembert z piekarnik

Przepisy na temat: ser camembert z piekarnik
  • Camembert w karmelu z kolorowym pieprzem

    Idealna przystawka na chłodne dni to ser camembert zapieczony w karmelizowanym kolorowym pieprzu. Jesienią łatwiej wybaczamy sobie kaloryczne potrawy, spróbujmy więc czegoś niebanalnego.

  • Szybki i prosty obiad.

  • Francuskie rożki z jabłkiem i serem brie

    .... Wśród serów pleśniowych rozróżniamy: sery pleśniowe z porostem pleśni (białej) oraz sery pleśniowe z przerostem pleśni (niebieskiej). Te pierwsze mają kremowy miąższ, należą do nich m.in.: brie i camembert. Sery z porostem pleśni można jadać jako samodzielne przekąski lub przystawki lub dodawać je do np. sałatek czy koreczków. Można je również smażyć (np. w panierce) oraz zapiekać, dodawać do...

  • Wielbicieli tego sera nie muszę zachęcać, a tym, którzy nie próbowali polecam wypróbować.

  • Imprezowe burgery

    Sposób przygotowania 1. Umytą papryczkę chili przekrój, usuń pestki, drobno pokrój. Wymieszaj z mięsem mielonym. Ser typu camembert pokrój na małe kawałki. Dodaj do masy mięsnej.  2. Całość starannie wyrób, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Uformuj cztery kotlety. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety, usmaż z dwóch stron na złoty kolor.  3. Bułki włóż do piekarnika...

  • Wędzenie, obok solenia i suszenia, są najstarszymi metodami konserwacji żywności. Sery wędzi się w niskich temperaturach (jak najwyżej w wędzarni). Ja wkładam je pod koniec wędzenia wędlin kiedy wędzarnia „traci” temperaturę. Tym razem przepis na sery z porostem pleśni camembert lub brie. Wersje: bez przypraw lub z ziołami. Serów pleśniowych nie solimy przed wędzeniem.

  • Pyszne dania na wzmocnienie po zimie

    .... Następnie gruszkę i camembert kroimy wzdłuż w cienkie plasterki i grillujemy przez chwilę po obu stronach. Chleb tostowy skrapiamy oliwą i układamy na nim rukolę, szynkę, gruszkę i camembert. Gotowe(...) momentu, aż cukinia zmięknie i doprawiamy. Następnie do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii. Nadziewane...

  • Pyszna sałatka z pieczonym camembertem, lekko pikantnym sosem i prażonymi migdałami

  • Tarty lepsze niż pizza

    .... Następnie rozwałkuj.  2. Formę do tarty (śr. 24 cm) natłuść. Plackiem wylep spód i brzeg formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 15 minut. Boczek potnij w plasterki, a potem na kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Patelnię rozgrzej. Włóż boczek, wysmaż go. Dodaj cebule i smaż, aż się zeszkli. Przestudź. Ser grubo zetrzyj, wymieszaj z obiema śmietanami i jajkami. Przypraw na...

  • Recept ten jest znany w Czechach pod nazwą "Nakládaný hermelín". Hermelín jest czeską odmianą sera Camembert a jego bardzo popularna odmiana w oleju jest miejcową przekąską podawaną w pubach do piwa.

Artykuły na temat: ser camembert z piekarnik
  • Zapiekany camembert

    Ser zawiń w folię aluminiową, ściskając jej końce ku górze (tzw. paczuszki). Zostaw przerwę lub nakłuj folię tak, aby para mogła się wydostać. Następnie...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Zapiekany camembert z orzechami

    Przygotowanie: Orzechy włoskie drobno posiekaj i upraż na suchej patelni. W tym czasie na blasze ułóż ser. Posyp go orzechami i kawałkami winogron. Następnie polej miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160°C przez 7 minut. Zapieczony ser wyłóż na talerz i podawaj z miksem sałat i grzankami czosnkowymi. Zobacz także:

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią

    Składniki: mała dynia łyżka miodu 200 g sera camembert 3 łyżki octu winnego pół pęczka drobnego szczypiorku 4 ząbki czosnku biała cebula oliwa z oliwek sól pieprz(...). Rozgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek, wyłóż masę na całej patelni na grubość 0,5 cm. Smaż 3 minuty z każdej strony i włóż do piekarnika. Piecz przez 7 minut w temperaturze 190 st...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Z serem pleśniowym

    Serów pleśniowych nie serwujemy tuż po wyjęciu z lodówki. Dajmy im pół godziny, by rozwinęły pełny bukiet smaku.

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Zrazy wołowe

    Wołowina lubi pieprz – dużo pieprzu! Z innych przypraw: czosnek, imbir, kolendrę, rozmaryn, ocet balsamiczny, czerwone wino, a także whisky i porto. Smakowo nie pokłóci się nawet z pleśniowym serem gorgonzola.

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...