• Informacje na temat:

    ser biały do chleba

Przepisy na temat: ser biały do chleba
  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Jak wyglądały początki pierwszego sandwicha? O powstaniu prototypu współczesnych kanapek możemy mówić w Średniowieczu, kiedy między kawałki chleba wkładano mięso i warzywa, a następnie maczano w gęstych sosach, które miały nadać daniu nieco więcej smaku. Średniowieczni notable wyjadali nadzienie, a chleb traktowali jako opakowanie do dania. Co działo się z resztkami chleba? Najpierw...

  • Chleb wg. tradycyjnego przepisu.

  • Pieczenie chleba w domu

    Jak wyglądały pierwsze chleby, gdzie można skosztować najwięcej rodzajów pieczywa, a gdzie chleba niemal się nie jada? Dowiedz się wszystkiego o chlebie!

  • Deser, który świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek np. do kawy ;)

  • Zupa serowa

    ..., szczypiorek drobno pokroić. Ser utrzeć i dodać do zupy. Doprawić z solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zupę podawać w chlebach. Posypać grzankami, szczypiorkiem i szynką.

  • Pyszne i szybkie w wykonaniu.

  • Serowe fondue

    Składniki: 2 szklanki białego wina pół kg startego żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz chleb pokrojony w kostkę Przygotowanie: Wino wlać do naczynia, zagotować. Dodać ser, gotować mieszając, aż ser się roztopi. Przyprawić glaką muszkatołową, solą, pieprzem. Naczynie z serem postawić na stole. Chleb nabijać na długie widelczyki - szpikulce lub na patyczki i spożywać...

  • Szybkie danie na śniadanie.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu pastę z makreli wędzonej i twarogu.

Artykuły na temat: ser biały do chleba
  • Czy to prawda, że można dostać migreny od serów pleśniowych

    .... Można spożywać natomiast: biały ser, mleko, jajka, kaszę, makaron, ryż, białe pieczywo, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kurczaka, indyka, halibuta, suma, oliwę z oliwek. Ważne jest wypijanie(...)Odpowiada za to substancja o nazwie tyramina. Im dłużej dojrzewa ser, tym więcej jej zawiera i tym łatwiej o dolegliwości. Szczególnie niewskazane są niebieskie sery pleśniowe oraz brie. Ale tyramina...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Z serem pleśniowym

    Serów pleśniowych nie serwujemy tuż po wyjęciu z lodówki. Dajmy im pół godziny, by rozwinęły pełny bukiet smaku.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Zachowaj świeżość produktów

    Nie wyrzucaj przywiędłej sałaty, czerstwego chleba i podeschniętego sera. Zobacz, jak je uzdatnić.

  • Z pewnością zdarzyło wam się kupić czekoladę, która była pokryta delikatnym, białym nalotem. Co to oznacza? Czy jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia i czy taką czekoladę możemy zjeść? Fot. 123RF/Picsel Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był...

  • Fondue w bułkach z sałatką z kalafiora i korniszonów

    Wyprawa w Alpy Sabaudzkie nie byłaby pełna bez fondue z obowiązkowym białym winem, które idzie do głowy, i chlebem do nabierania sera - pisze Rachel Khoo.

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    Przyszła wiosna. Co robisz? Cukierki i czekoladę zamieniasz na batony „fitness”, jajecznicę na masełku na sycącą owsiankę z owocami, a bułkę z serem, standardowe drugie śniadanie, na mrożony jogurt. Zamieniasz i czekasz na efekty, a tych jak nie było tak nie ma! Co gorsze, z przerażeniem zauważasz, że twoje samopoczucie pozostawia wiele do życzenia, a świeżo zakupione dżinsy znów się nie dopinają...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...